EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

16 млн. евро за четири рибарски пристанища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16 млн. евро за четири рибарски пристанища

mail10:15 | 29.04.2010прегледи 1894 коментарикоментари 0


Черноморските общини Созопол, Бургас, Варна и Балчик ще получат 16 милиона евро за изграждането на четири рибарски пристанища. Усвояването на средствата по Оперативната програма на ЕС за развитие на сектор "Рибарство" трябва да започне до края на годината.
Първото държавно рибарско пристанище вече бе регистрирано официално. Това стана на официална церемония в Созопол.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов връчи сертификата за рибарското пристанище. Пристанището в Созопол ще може да усвои до 4 млн. евро по мярката за инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарските пристанища.
По думите на министъра другите две държавни рибарски пристанища ще са във Варна и Балчик, а за четвъртото все още се уточнява. То ще е в Бургас.
Местни рибари от четирите общини първоначално изразиха негодувание от регистрацията на тези пристанища, тъй като ще се наложи да плащат такса за лодките си. Министър Найденов разговаря с тях и ги успокои, че в България за тези такси ще има гратисен период, а и ще са с пъти по-ниски в сравнение с останалите европейски държави. Той обясни, че тази регистрация на рибарски пристанища е необходима, за да може страната ни да получи определените пари за модернизацията им. С тях може да
бъде почистено дъното на кея в Созопол, например или да се изградят рибни борси.
Към момента в България няма нито една борса за продажба на риба, коментираха за БТА експерти в бранша. Единствената бе във Варна. Там се наложи да я затворят, тъй като не отговаря на изискванията. За законната продажба на риба са необходими поне
две такива борси в страната. В момента не е ясно по какви правила се продава уловът.
Според специалистите рибарите не само, че няма да загубят от регистрацията на такива пристанища и модернизирането им, но и ще спечелят. Техният улов няма да се препродава през няколко ръце, а директно на борсата, след изграждането на такава. Така рибарите ще могат да получат най-добрата цена. И таксата за лодката няма да им е в тежест. Към момента се коментира тя да е около 50 лева на година.
Четирите рибарски пристанища ще са под шапката на държавното дружество "Рибни ресурси". Разходването на средствата за модернизацията им обаче строго ще се контролира. Най-вероятно е всеки от тези портове да получи по 4 милиона лева. Инвестицията  обаче може да бъде увеличена чрез кандидатстване и по други
европроекти за обновяване на рибарските пристанища.
Очаква се скоро да приключи процедурата за регистрацията на портовете в Балчик и Варна. За Бургас се коментират два варианта - пристанището в квартал Сарафово или Ченгене скеле - Рибарското селище.
От Асоциацията на производителите на риба и рибни продукти БГ ФИШ изразиха задоволство от регистрацията на рибарските пристанища. Председателят й д-р Йордан Господинов припомни, че бизнесът настоява за такива портове от 2006 година. Той добави, че таксата, срещу която част от рибарите имаха съпротива, няма да е толкова непосилна, но пък ще гарантира сигурност и удобства. Д-р Господинов каза още, че не трябва да забравяме, че сме граница на ЕС и места за разтоварване на риба у нас трябва
да има, тъй като тук могат да пристигат и чужди кораби. Тези места за разтоварване ще бъдат изградени именно с парите от ЕС.
У нас се предвижда да бъдат изградени общо 4 рибарски пристанища, 8 места за разтоварване на риба и 12 лодкостоянки.
Всички тези съоръжения могат да бъдат модернизирани по различни проекти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161