EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1500 фалирали банки в ЕС от 2008 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1500 фалирали банки в ЕС от 2008 г.

mail10:34 | 13.03.2018прегледи 4060 коментарикоментари 0


От началото на финансовата криза през 2008 г. повече от 1 500 банки в ЕС са прекратили дейността си. Обемът на необслужваните кредити в ЕС постепенно намалява след кризата, но през юли 2017 г. той все още е бил около 1 трлн. евро.

Като надзорен орган на най-големите банки в ЕС Европейската централна банка отговаря за бързото идентифициране на рискове за финансовата стабилност.

През юни 2017 г., например, ЕЦБ обяви, че две италиански банки са на път да фалират, тъй като те не можеха да наберат достатъчно капитал, за да покрият загубите, произтичащи от необслужвани кредити.

Европа премина през тежка финансова и дългова криза. Сега депутатите искат да гарантират стабилността на банковата система и да защитят малките спестители.

Парламентът одобри на 1 март годишен доклад за банковия съюз в Европа, в който представи идеите си за по-нататъшното сътрудничество в ЕС в областта на банковия надзор.

Банковият съюз, който се изгражда в ЕС, се основава на три стълба: единен надзор на най-големите европейски банки от Европейската централна банка (ЕЦБ); налагането на общи процедури относно банки в затруднения и единна схема за защита на малките депозити.

Първите два стълба вече са приети, но липсва съгласие относно общата схема за гарантиране на влоговете.

Изолиране на фалиращи банки

Когато една банка изпадне в криза, най-важната задача е да се предпази от неблагоприятни ефекти цялата икономика. Процедурите по преструктуриране на една фалираща банка са поверени на Единния съвет за преструктуриране.

Защита на малките вложители

През ноември 2015 г. Комисията предложи създаването на европейска схема за гарантиране на банковите влогове в еврозоната. Сега всички депозити на суми до 100 000 евро са защитени чрез национални схеми за гарантиране на влоговете навсякъде в ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg