EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15% безработица в селата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% безработица в селата

mail14:15 | 29.06.2012прегледи 511 коментарикоментари 0


По данни от Наблюдението на работната сила за 2011 г. безработните лица в страната са 11.3 % за възрастовата група 15-64 години. Безработните лица в селата са 118.3 хиляди души (252.4 хиляди души в градовете), а броят на заетите 631.1 хиляди души. Коефициентът на безработица в селата е 15.8 % при 10.0 % в градовете. Това заяви министър Тотю Младенов в отговор на въпрос от народен представител  по време на парламентарен контрол днес. Ето още какво коментира Младенов от парламентарната трибуна:
„В условията на ниско търсене на труд и свито предлагане на нови работни места се ограничиха възможностите за включване в трудовия пазар на безработни лица. За да се балансира и оптимизира пазара на труда се предприемат действия за повишаване на заетостта чрез осигуряване на качествена работна сила и включване в заетост на неравнопоставените групи на пазара на труда, приоритетно от най-засегнатите от кризата региони.
В тази връзка Правителството осъществява конкретни действия, финансирани със средства от държавния бюджет и Европейския социален фонд в рамките на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” за:
•подкрепа на заетостта на местно равнище ключова роля има подобрената координация в политиките и укрепване на партньорствата. За намаляване на безработицата във всички области се изпълняват 153 регионални програми, финансирани със средства за активна политика на пазара на труда. Броят им е почти два пъти по-голям в сравнение с 2010 г. По тези програми до края годината ще се създадат над 2 000 работни места в дейности.
•наемане на субсидирани работни места на лица от групите в неравностойно положение на пазара на труда. През 2012 г. е предвидено включването на 28 хиляди безработни лица по програми и мерки. Средствата се разпределят при отчитане на особеностите на местните пазари на труда.
•обучение на безработни лица (включително по дефицитни професии); Към края на месец май 2012г. в обучения са включени над 167 хиляди лица. В обучения, обвързани с последваща заетост, са включени над 47 хиляди безработни лица. По схема „Развитие”, където работодатели са предимно общини или общински предприятия, в заетост след обучение са включени над 28 хиляди безработни лица от 223 общини в страната. По схема „Отново на работа” над 2 100, а по схема „Създаване на заетост на младежи чрез осигуряване на възможност за стаж” – 2114.
•развитие на услугите на Агенцията по заетостта. Създадени са „изнесени” работни места, за да могат трудовите посредници да посещават отдалечените населени места и да предоставят услуги на безработните лица. Към настоящия момент са разкрити и функционират над 422 изнесени работни места.
•За подкрепа на общините по схема „Нови възможности” се предвижда създаване на нови социални предприятия - обществени трапезарии, предприятия за озеленяване и благоустройство, както и такива, които осигуряват техническа подкрепа на дейността на общинските администрации. Очаква се по схемата да бъде осигурена защитена заетост на едни от най-уязвимите групи, като хора с трайни увреждания, самотни родители, многодетни майки, лица от малцинствени етнически групи и др.
Важно значение за осигуряване на заетост има и по-широкото приложение на гъвкавите форми на заетост. Регламентирането на надомната работа и работата от разстояние дава възможност на безработни лица от отдалечени населени места да работят. Създадени са законови гаранции за равнопоставеност между надомните работници и останалите работници, като се отчита специфичният характер на този труд. Такива възможности предоставя и работата от разстояние, тъй като работещият организира сам работното си време. В ход е въвеждането на интегрирана система за търсене и предлагане на пазара на труда и развитието на единен национален портал за свободните работни места.
Намаляването на регионалните различия в страната по отношение на заетостта и безработицата е в тясна връзка с изпълняваните от Министерство на регионалното развитие и благоустройството политики, както и с политиката за развитие на селските региони. От значение за изпълнението на поставените високи цели в областта на политиката по заетостта е конструктивният и ефективен социален диалог. Затова усилията са насочени към мобилизиране на всички институции имащи отношение към развитието на регионите. МТСП осъществява активно взаимодействие с Регионалните комисии за заетост и Съветите за сътрудничество към бюрата по труда за обсъждане на проблемите на пазара на труда в региона и вземане на адекватни мерки.”/МТСП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg