EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10 държави, уморени от туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 държави, уморени от туристи

mail06:15 | 27.11.2018прегледи 1553 коментарикоментари 0


Туристическата индустрия расте безпрецедентно в цял свят, а туристите пътуват до всички страни по света, а традиционните дестинации стават заложници на туристическия сезон. Властите на основните туристически страни разбират ползите от този процес и се опитват да инвестират възможно най-много в развитието на туризма и привличайки все повече туристи.

Въпреки това, ако погледнем с очите на обикновените жители на тези страни, те вече не са толкова приятелски настроени към гостите си туристите. Определението "туристическа фобия" звучи все по-често и гостите от чужбина не се чувстват традиционно приятелски.

Кои са 10-те държави по света, на които жителите са уморени от притока на туристи?

10. Чили, световно известният Великденски остров. Туризмът е основен източник на доходи за населението на острова с най-много каменни статуи на маите. Единствената редовна въздушна връзка с туристическата забележителност се осъществява от чилийската авиокомпания LAN Airlines, чиито самолети излитат от Сантяго до Таити, като извършват междинно кацане на Великденския остров, който се намира на 3514 километра западно от Чили. Управата на острова обаче направи туристическата дестинация по-малко достъпна за посетителите. От 1 август 2018 г. максималният престой на туристите на острова е съкратен от 90 дни на 30. Щом слязат на острова, гостите трябва да представят доказателство за предварително резервирано настаняване или покана от местен жител.

През последните 20 години населението на Великденския остров достигна 7750 души. И това, според местния кмет, Петро Едмъндс, е с 3 хиляди повече, отколкото е необходимо за обитаване на острова. "Чужденците завладяха острова и под тяхно влияние хилядолетната култура не се променя към по-добро", споделя Едмъндс. Според него масовият туризъм уврежда околната среда.

9. Холандия. Столицата Амстердам привлича туристите, където има не само богати културни и исторически паметници (музеят на художника Ван Гог, държавният музей на Холандия, музеят на Рембранд, къщата на Ане Франк), но и такива култови места като De Wallen (кварталът на червените фенери) и кафенета, където свободно се предлага канабис и други леки наркотици, които са забранени в други европейски страни.

Властите на Амстердам искат да забранят наемането чрез онлайн веригата Airbnb жилища за настаняване в най-оживените райони на столицата и да увеличат туристическия данък на 7% в града и на 4% - в покрайнините.

Според интернет портала NL Times, подобни мерки са предизвикани от прекалено големия брой туристи, които превръщат центъра на града "непривлекателен за местните жители". "Заради туристите, цената на апартаментите се е увеличил с 12% в сравнение с миналата година", отбелязва NL Times.

8. Израел. Туризмът, особено поклонническият, също е важен източник на приходи за Израел. Благодарение на горещия климат, забележителностите и уникалната география - от покритите със сняг върхове на планината Ермон, където има високопланинска ски база, както и в горите Галилея, до сафари в Юдейската пустиня и пустинята Арава, Израел привлича голям брой туристи.

Въпреки това, Израел възнамерява да намали броя на туристите от Турция, които искат да посетят Йерусалим. Държавната власт наложи известни ограничения за турските туристи, включително забрана на видеозаписи и фотоснимки на някои места, развяване на националния червен флаг в джамията Ал-Акса, както и забрана ди дискутират каквото и да било с полицията.

7. Хърватия. Основната туристическа зона на страната е Aдриатическото крайбрежие и многобройните острови там, които привличат туристите с техните плажове, мекия климат и многоройните добре запазени даламатински старинни селища. Седем обекта в Хърватия са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното историческо и културно наследство, още 15 са в предварителния списък. В страната има добре поддържани 8 национални и 11 природни парка.

Населението на страната обаче напоследък изразява недоволството си от нарасналия приток на туристи, като на първо място, това е относително новата туристическа дестинация - град Дубровник. Там кметството на града разпореди намаляване на броя на круизните кораби, пребиваващи по крайбрежието на града от пет до два на ден.

Освен това камери се инсталират в близост до обектите на ЮНЕСКО за културно наследство, чрез които може да се контролира потокът от туристи: веднага щом достигнат определен брой, потокът от хора, пристигащи в историческата част на града, може да бъде забавян и дори напълно спрян. През януари 2017 г. община Дубровник обяви, че ще ограничи присъствието на туристи в историческия център до 8 милиона, в съответствие с препоръките на ЮНЕСКО, а новият кмет, избран през юни, предложи тази цифра да бъде намалено до 4 милиона.

На остров Хвар се налагат глоби на пияни, които се появяват на обществени места, с аргумента, че се ограничава по някакъв начин посетителите.

6. Филипините. Страната привлича туристи със своите плажове и живописни коралови острови. На гостите се предлага освен плаж и морски приключения, но и круизни пътешествия, гмуркане, сърфинг. Най-известните туристически курорти се намират в южната част на архипелага, на островите Боракай, Себу, Бохол и Палаван. Най-предпочитат и атрактивен е остров Миндоро, който се намира в северната част на филипинския архипелаг и е лесно достъпен от Манила.

През април 2018 г. е издаден указ на президента на Филипините, според който на желаещите да посетят остров Боракай е отказан достъп за шест месеца. Според властите, броят на гостите е твърде голям, а канализационната система не е пригодна за токова много хора и островът се е превърнал в септична яма.

5. Гърция. Сред най-известните и популярни туристически центрове в Гърция са: исторически и културни - Атина, Делфи, островите Корфу, Крит; плажните и ваканционни - полуостров Халкидики, курортните острови Миконос, Санторини, Парос и Крит; християнските поклоннически центрове - Атон, манастирския комплекс Метеора, византийските паметници в Солун (базиликите "Свети Димитър" и "Света София" и др.), които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Нарастващият туристически поток в Гърция също предизвиква недоволството на местните жители. Заради туристите, правителството позволи на магазините да работят през високия сезон и в неделя, но решението за това трябва да се вземе от собственика на магазина. Това предизвика вълна от недоволство в цялата страна.

4. Тайланд. Пребиваващи туристи: 35,4 млн. годишно. Днес, основните курорти, специализирани в масовия туризъм, се намират на островите Пукет и Самуи, известни с белите си пясъчни плажове, лагуни, водопади, коралови рифове и кокосови палми. Най-много туристи привличат обаче плажовете, които са относително близо до Банкок, сред които са Чавенг, Ламай, Натхон, Бопхут, Талинг-Нгам, Менам, Големият Буда и други. Въпреки това властите и в тази страна започват да бият тревога. През октомври тайландското правителство забрани на туристите да пренощуват на островите Симилан, за да се опази богатото подводно богатство.

3. Италия. Пребиваващи туристи: 58,3 млн. годишно. В страната има 155 обекта на ЮНЕСКО - повече от всяка друга държава в света. Туризмът в Италия е един от водещите сектори на икономиката. Най-голям брой туристи, пристигащи в Италия са от Китай, около 3 милиона годишно.

Кметствота на Рим възнамерява да забранят изцяло престоя на туристите във Фонтана ди Треви, а преди това увеличиха глобите за къпане във фонтани, пускането на животни в тях, седенето по парапети на архитектурните съоръжения.

Във Флоренция беше забранено храненето на стъпалата на църквите, а нарушителите се прогонват с водни струи. Във Венеция жителите искат пристанищата на града да бъдат затворени за големи круизни кораби. На посетителите е забранено да използват велосипеди, да хранят гълъби, да се движат из града в бански костюми.

2. Испания. Пребиваващи туристи: 81,8 млн. годишно. Страната е световен туристически център, а сред най-посещаваните градове са Мадирд и Барселона, както и курортите Коста-Брава, Коста-Дорада, Коста-Бланка, Коста-дел Сол, Канарските острови. През юли тази година туристическите автобуси във Валенсия, Палма де Майорка и Барселона бяха посрещнати то стотици протестиращи с оригинални надписи като „Туристи, прибирайте се у дома! Бежанците са добре дошли!"

И това се случи, въпреки че правителството със законодателни промени значително намали цените на жилищата, които могат да бъдат отдадени под наем на летовниците. Собствениците на такива апартаменти или къщи са задължени да притежават лиценз, за ​​да продължат своя малък бизнес, в противен случай се налагат глоба в размер от 20 000 до 40 000 евро.

Нови разрешителни за престой на Балеарските острови вече не се издават, а онлайн платформите са задължени да премахнат всяка реклама за наемане на жилища. На нарушителите се налагат глоби до 400 000 евро.

В Каталуния, туристите са са изправени пред липса на гостоприемство, но много от тях са агресивно нападани. Местните младежки радикални организации Endavant и Arran повреждат велосипеди, наети от посетители, цапат слепила и бои куфарите и местата за съхраняване на багаж, хвърлят димни бомби в хотели, където отсядат туристи.

Освен това на стените на много сгради се появиха надписи като: "Туристите, вървете си у дома!", "Туристи, вие сте терористи", "За туристи няма свободни стаи ". Но най-голям отзвук получи нападението в края на юли в Барселона на четирима души от туристическа автобус.

1. Франция. Пребиваващи туристи: 86,9 млн. годишно. Това е най-посещаваната страна в света, а Париж е най-туристическия град, Айфеловата кула - най-популярната в света туристическа забележителност, което прави Франция безспорен туристически шампион на световния туризъм.

И въпреки че повечето от най-посещаваните туристически обекти са добре подготвени и адаптирани към значителния приток на туристи, неотдавна авторитетният вестник „Фигаро" написа, че напоследък, градове, които не са толкова популярни сред чужденците, са започнали да привличат все повече тяхното внимание, като например Бордо.

В резултат на това се появиха страхове сред населението на редица френски градове дали са способни да издържат на туристически потоци през следващите години.

Досега единствената мярка на френските власти за ограничаване на входящия туристически поток е опитът да се регулира предоставянето на жилища под наем на туристите от частни собственици, които са заплашени от глоби за незаконни операции. За пристрастените към алкохол посетители на южната част на Франция са въведени ограничения по време на празниците. Първото беше в Ница, където от началото на тази година продажбата и пиенето на алкохолни напитки е забранено от 20:00 до 5:00 часа.

Използвани са данни от vestifinance.ru./инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg