EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10 години затвор за ген. Кирчо Киров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 години затвор за ген. Кирчо Киров

mail06:55 | 08.08.2015прегледи 2469 коментарикоментари 0


Военният съд осъди на 10 години затвор и конфискация на половината имущество бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров, съобщи БТА.
Киров е подсъдим за това, че в периода 2007-2011 г. е присвоил близо 5 милиона лева. Обвинението твърди, че той е съставил над 1000 официални финансови документа.
Бившият директор на разузнаването е лишен и от право да заема няколко години определени държавни длъжности.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Военно-апелативния съд в срок до 15 дни.
Адвокатът на Киров Димитър Вълчев определи присъдата като съответстваща на международното положение и на изискванията на Европа към България.

От началото на тази година в Съдебната палата да свидетелстват бяха викани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

Кирчо Киров пред БНР:

Убеден съм, че тази присъда е съобразена с днешната политическа конюнктура вътре и вън от страната, особено с изискванията, които се налагат на нашата страна от външни фактори. Но независимо от всичко вярвам в справедливостта на българската съдебна система.

Това каза за предаването "12+3" Кирчо Киров, бившият директор на Националната разузнавателна служба, който заяви:

Ще си позволя да кажа нещо, което в хода на следствието не съм си позволявал да кажа – този процес започна в зародиша си като политически и като изпълнение на една политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора.

Киров подчерта, че вярва, че ще докаже своята правота на предстоящите инстанции пред съда, без да ги разделя на цивилни или военни:

Аз говоря като цяло за българската съдебна система и изразявям своята вяра в нея, защото тя е твърде много подложена на натиск и на удари и съм убеден, че много от тези неща тя не ги заслужава, както и хората, работещи в нея.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба обясни, че не е имал възможност да доведе своята агентура да свидетелства в негова полза като служител на разузнаването и изрази съжаление, че съдебният състав не е взел под внимание някои фактори:

В разузнаването не всичко, което изглежда така, както е на пръв поглед, всъщност е това, за което става дума. Аз нямах възможност, и това за мен е обективно поради спецификата на разузнаването, да приведа конкретни доказателства и да доведа за свидетели чужди граждани, които да свидетелстват за работата, която съм извършвал лично аз.

В тази "схоластична стъкмистика" бяха подредени неща, които самата прокуратура беше подредила и които бяха опровергани в хода на съдебното следствие. Искрено съжалявам, че съдебният състав не се съобрази и не взе предвид тези ярки опровержения на обвинителния акт.

Генерал Кирчо Киров допълни още, че показанията на всички разпитани са потвърдили думите му, че средствата, за които е обвинен в отклонение, са отивали за специални разузнавателни операции:

И президентът, и двамата министър-председатели, които бяха разпитвани, както и министрите и бивши директори-ръководители на службите, включително и показанията на настоящите ръководители на службите, изцяло потвърдиха моите показания.

Киров допълни още, че разполага с информация, че върху хода на делото му е бил оказан сериозен натиск от страна на високопоставени лица:

Моето дело беше едно от знаковите дела и сега България може да покаже пред света и пред Брюксел, че е успяла да осъди поне на първа инстанция един от висшите държавни служители – ръководителя на разузнаването. Смятам, че именно тази политическа конюнктура наложи тази присъда, тъй като имам достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск и то от хора, произлизащи от високи държавни институции. Има една, която стои като обединител на нацията – хора от тази институция оказаха натиск върху съдията и аз имам достоверна информация за това, но не възнамерявам да влизам повече в доказателства на тази тема. Аз го знам много добре и крайният резултат е видим и негативен за мен.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966