EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Университетите - платено невежество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Университетите - платено невежество

mail18:05 | 14.09.2011прегледи 6232 коментарикоментари 4


Мария Йолова
Неочаквано тази година СУ "Св. Климент Охридски" – един от най-престижните университети, съобщи, че има незаети 600 места и обяви допълнителен прием за учебната 2011/2012 година. Незаетите места са в много специалности: "Философия", "История", "Етнология", "Социални дейности", "Българска филология", "Славянска филология", "Математика", "Информатика", "Физика", "Химия", "Компютърна химия", "Биология и английски език", "Икономика", "Теология". Резултатите от класирането ще са ясни на 21 септември.
Какво се случва с най-търсените до преди няколко години вузове? Увяхва ли старата им слава?
През юни представихме рейтинговата класация на българските университети. Тя се изготвя от Министерството на образованието и науката и има отделен сайт. Там подробно са представени университетите в България и всички специалности, които могат да се учат. На http://rsvu.mon.bg/ / може да се сравнят висшите заведения по различни критерии като имидж, реализация на пазара, наука/изследвания и други.
В очакване на това дали СУ ще успее да попълни незаетите места, избрахме произволно няколко по-престижни университети, за да разберем какво е качеството на преподаването и какви средства се плащат за него. Попитахме студенти каква е истината зад рейтинга. Възможно ли е висшето образование у нас да се окаже най-лесният път да пропилеем парите на родителите си?
Медицински университет – София - лидерът в класацията
Задължително обучение 6 години
Един семестър струва такса от 240 лева, 12 (семестъра) - 2880 лева
Общежитието струва 78 лева на месец, 60 месеца (включваме по 10 месеца на година, като сме се съобразили с ваканциите) - 4560 лева.
Общо 7560 за цялото обучение
Студентите разказват : Първите 3 години се ходи всеки ден на упражнения и при неявяване се пишат отсъствия. От четвъртата година се преминава на циклична система, тоест за 3-4 седмици се изучава един предмет. След изтичане на този период се полага изпит по него – теоретична и практическа част.
Студентите твърдят, че практическата част от обучението е сведена до минимум. Хирурзите, които провеждат тези упражнения, просто не се явяват на упражненията. Бъдещите лекари ще разчитат на интуицията си по време на истинската практика!
Бъдещите медици уточняват, че много чужденци също учат в Медицинска академия. Преобладават гърците. Повечето от тях не знаят езика ни дори на елементарно ниво. Въпросът е как тогава си вземат изпитите?
Университет за национално и световно стопанство – София , сред най-предпочитаните през последните 5 години
Един семестър - 175 лева, 8 семестъра - 1400 лева
Общежитие - 50лева/месец, 40 месеца -2000 лева
Общо 3400 лева за цялото обучение
Студентите разказват: Лекциите не са задължителни. Присъстват само най-активните студенти, но упражненията са задължителни. По време на тях обаче няма практическа дейност, а преподавателите диктуват допълнителни лекции.
В края на 4-годишното обучение за бакалавърска степен се представя бележка за стаж пред преподавателите. Стаж не се провежда в повечето случаи, намира се бележка от някое предприятие или държавно ведомство, най-често където родителите ти имат познати.
След втори курс поне 60% от студентите вече се ориентират в университетската обстановка и са си намерили целодневна работа. Присъствието в УНСС не е приоритет! Но хубавата част не свършва тук. По отношение на изпитите – много от преподавателите имат отдавна изградена практика. Пишат се реферати по дисциплината и не е нужно да се явяваш изобщо на изпит. Реферати в интернет колкото искате!
Студентите твърдят обаче, че по време на изпит контролът е затегнат през последните 2 години. Преписва се, но по-малко от преди!
Стопанска академия “Д. А. Ценов” – Свищов - Имиджът идва с годините
Един семестър струва 134 лева, 8 семестъра -1102 лева
Общежитие/квартира 50лева/месец , 40 месеца - 2000 лева
Общо 3100 лева за обучението
Студентите разказват:
Ситуацията с присъствието на лекции и упражнения е идентична с тази в УНСС. Разликата е в провеждането на упражненията. Повечето преподаватели в Академията наблягат на практическата част, доколкото предметът позволява това. Тук има и доста стриктни доценти, при които старите техники за преписваме просто не вършат работа.
Нов Български Университет – София Модата движи образованието
Един семестър струва 1000 лева, 8 семестъра - 8000 лева
Квартира 150лева/месец(минимум), 40 месеца - 6000 лева
Общо 14 000 лева за цялото обучение
Студентите разказват
: „Много е яко в НБУ” – това е първото, което се чува от повечето бъдещи висшисти за университета. Присъствието на лекции не е задължително, а препоръчително. Упражнения няма. Трябва само да достигнеш определен процент явявания, за да бъдеш допуснат на изпит.
Продава/купува изпити /EN.bg обявите са със запазен, автентичен правопис/
В официалния сайт на Студентски град случайно попаднахме на следните обяви:
- Явявам се на изпити по икономика срещу 20 лв.
- продавам 2 дипломни работи за специалност топлотехника в ту/софия
- чертежи - кратки срокове, ниски цени!
- търся някой да ми вземе статистика от 3-ти курс унсс
- Търся някой да се яви на писмен и устен изпит по Английски език ниво Б2! Спешно ми е, плащам си естествено!
- давам под наем безжична микрослушалка с предавател и микрофон. идеална за преписване по време на изпит. набор от преходници за различни марки мобилни телефони. цена по договаряне в зависимост от броя на изпитите. мога да осигуря мобилен телефон, сим карта и човек за диктуване

Тук сблъсъкът между рейтинг и реалност е съвсем видим. Въпросът е кога статуквото сред преподавателите ще бъде “разбито” и колко поколения второкласни студенти ще произведе страната, преди висшето образование да създаде реален имидж!


 


 
Коментари
 
Димитър - 15-09-2011 г. 17:45:34

Нов български мислех ,че е частен университет и следователно смятах ,че не получава държавни субсидии, които да му позволяват изкуствено да сваля таксите. Нов български е много бързо развиващ се университет, който заема своята ниша и изпълнява ролята си. Той е единственият университет, който синхронизира обучението с това в западните университети и дава по-голяма свобода на избор на специалности след приема. Само още една съпоставка ми се иска да направя с чужбина относно цената на квартирите. За Великобритания и Холандия мога да кажа със сигурност ,че масово общежитията са по-скъпи от частни квартири в района на университетите. Цените на общежитията ,само за пример с конкретна цифра в Глазгоу, Шотландия, са 380 лири на месец. И то далеч не са с перфектни условия. Квартири с отлични (по-добри!) условия се намират (отново с включени всички разходи) за по 250 до 300 лири. Изводът ,който искам да направя е ,че е вярно ,че има много какво да се оправя в българското образование, но то не е толкова лошо ,колк

Ръб - 15-09-2011 г. 17:23:24

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=983597

Димитър - 15-09-2011 г. 17:44:15

Разликата между българското образование (в елитните ни университети) и това в университети във Великобритания например е в материалът ,който се изучава. Някои специалности в България са претрупани с теоретични знания ,които са много полезни за оформянето на истинска представа и разбиране за същността на изучаваната област. В чужбина е по-практично образованието и там са премахнали много от тези допълнителни знания. В България натоварването в някои специалности е много високо, но пак не получават висока оценка в световните класации на университети поради разликата в образователните системи. Като цяло най-силните български университети са силно подценявани според мен. Не съм сигурен ,че разбирам изброяването на таксите за университетите и общежитията към тях. Медицината навсякъде е скъпоструваща специалност. И доколкото знам нивото на кадрите от медицинския университет е наистина световно и таксата е оправдано по-висока и дори на мен ми се струва ниска честно казано. Нов български мислех ,че е частен универс

saasa - 05-11-2013 г. 22:27:30

:) стегни се пиши за университети слеd като си ги проучила както трябва :) а не от разказчета :)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg