EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Теми в пресата днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми в пресата днес

mail08:20 | 23.07.2014прегледи 720 коментарикоментари 0


Повечето издания днес поместват във водещите си статии заявлението на управителя на Българската народна банка Иван Искров, че е готов да подаде оставка, ако политическите сили се разберат кой да го наследи. „Искров играе ва банк“ в отговор на критиките срещу него за кризата с Корпоративна търговска банка, отбелязва Стандарт. „По закон, обаче правомощията на шефа на БНБ се прекратяват три месеца след депозирането на оставка независимо дали има воля за избор на нов. Това означава, че най-рано следващият редовен парламент може да избере наследник на Искров“, уточнява 24 часа.

Вестник Преса публикува на челно място твърдението на прокуратурата, че е открила бележка с нареждане от шеф на Корпоративна търговска банка до служителите на банката да крият кредитни досиета от квесторите, назначени от Българската народна банка.

Труд обобщава резултата от вчерашното заседание на Апелативния съд с информацията, че задържаните по аферата „КТБ“ служителки на банката остават в ареста.

Резюмето на Стандарт е в заглавието: „Пълна лудница с милионите в КТБ.“ „Никой не знае къде е баснословната сума от 206 милиона лева, за която прокуратурата твърди, че липсва от касата“, отбелязва изданието.

„Бизнес и синдикати с втори ултиматум към властта“, съобщава Труд. Двете страни ще обсъдят днес едночасово „изключване на всички електрически, комуникационни и транспортни връзки“ в държавата като протест срещу „безотговорното поведение на политиците“. По неофициална информация на вестника „до крайната мярка ще се стигне, ако парламентът приеме специален закон за КТБ“

„Български енергиен холдинг обвързва необратимо България с „Южен поток“, твърди Капитал Daily. „Въпреки официалното замразяване, поредното движение за осъществяването на проекта бе направено във вторник. На заседание на борда на директорите на БЕХ трябваше да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят „Газпром“ да отпусне заем от 620 милиона евро за строежа на газопровода в България. С тези средства холдингът трябваше да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3 милиарда и 800 милиона евро“, пояснява изданието, но уточнява, че заседанието на борда е завършило „без вземане на решение“. Въпреки това, обаче „няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим“, се казва в коментар на вестника.

„Само за една учебна година 12 198 мозъци изтичат в чужбина“, пише Монитор във водещото си заглавие. „Толкова млади българи са поискали легализация на дипломите си за средно и висше образование до момента“, пояснява вестникът, като се позовава на образователното министерство. „Това поставя пред още по-голямо предизвикателство родните университети. Броят на местата за прием у нас е 77 хиляди, а випускът от абитуриенти е доста по-малък - 59 хиляди.“ Великобритания и Холандия остават най-желаните дестинации за следване от българските зрелостници, допълва изданието./БНР 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157