EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Средна заплата в Русия = 653 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средна заплата в Русия = 653 евро

mail07:05 | 27.06.2014прегледи 7894 коментарикоментари 0


Растежът на заплатите в Русия е спрял заради икономическата криза, пише електронното издание Лента.ру. Номиналната работна заплата в края на първото тримесечие на 2014 г. е нараснала с 11,1%, според данни на Росстат.
Реалните доходи на населението обаче са се понижили на фона на изострените структурни проблеми в икономиката и ускоряването на инфлацията, посочва изданието. За първи път от периода на кризата през 2008-2009 година недостатъчните доходи са проблем за всички, включи за банкери и финансисти. Не се притесняват само чиновниците на федерално равнище, тъй като заплатите на държавните служители растат стабилно и не зависят от производителността на труда, пише Лента.ру.
Законът за федералния бюджет за текущата година бе приет миналата есен очевидно под влияние на опасения на правителството от мащабно забавяне на икономиката и голяма част от разходите бяха орязани. От съкращенията не бяха засегнати единствено военните за разлика от учители и лекари.
Средната учителска заплата, например, в относителна величина през последната година според официални данни е нараснала с 20% и сега е средно 37 000 рубли (според днешните котировки на Руската централна банка 1 евро се разменя за 46 рубли - бел.ред.). Според проучване на Руската академия за национално стопанство и държавна служба обаче 70% от учителите посочват, че доходите им не са нараснали, а 10% дори твърдят, че получават по-малко пари. Едновременно с повишаването на заплатите се намаляват или напълно се премахват надбавките и социалните придобивки, казва учителката Лариса Каракай.
Чиновниците са сред най-високоплатените категории в Русия. По данни на Росстат през първото тримесечие на 2014 г. средната заплата в администрацията на президента е скочила с 35% спрямо същия период на миналата година до 224 000 рубли. Като цяло средната заплата в Русия е 30 057 рубли (653 евро по текущия курс на РЦБ - бел. ред.). Растежът е бил 11,1% за година, а за последните пет години заплатите са нараснали почти двойно. Текущата икономическа ситуация обаче не дава възможност на руснаците напълно да се насладят на това повишение, отбелязва Лента.ру.
Реалните доходи на населението за първите четири месеца на 2014 г. са се свили с 1,2%, докато през същия период номиналните заплати са нараснали с 10,3%, посочва Максим Клягин, анализатор на Финам Мениджмънт.

 


Тагове: заплата, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg