EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 1.8441
GBP 2.3242
CNY 2.5624
you tube
mobile version

Спад в световните цени на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в световните цени на храните

mail18:35 | 15.08.2019прегледи 442 коментарикоментари 0


Цените на храните в световен мащаб се понижиха с 1,1% през юли спрямо юни, като измерващият ги усреднен индекс, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана, падна до 170,9 пункта, съобщиха от агенцията към ООН. Спрямо юли 2018 г. обаче показателят отчита ръст от 2,3%. Причината за поевтиняването на месечна база е в понижаването на цените на някои зърнени култури, млечните продукти и захарта на фона на относително слабото поскъпване на месните продукти и растителните мазнини.

Подиндексът за зърнените култури се е понижил с 2,7% през юли спрямо юни до 168,6 пункта, но остава с 4,1% над показателя за юли 2018 г. Основният двигател на процеса са цените на пшеницата и царевицата, при които въпреки влошаващите се прогнози за реколтите в основни страни-производителки значителните натрупани запаси и запазващите се очаквания за рекордно производство натискат котировките на световните борси.

При растителните мазнини подиндексът отита ръст от 0,8% спрямо юни до 126,5 пункта, но е с цели 11% под нивото си от юли 2018 г. Макар поскъпването на соевото масло и слънчогледовото олио да е незначително, то напълно компенсира понижаването на цените на палмовото масло, дължащо се на сезонното свръхпроизводство и вялото търсене за внос.

Подиндексът за месните продукти се е повишил с 0,6% спрямо нивото си от юни до 176,2 пункта, увеличавайки стойността си за 6-ти пореден месец. Само от началото на годината поскъпването на месните продукти е с близо 10%. След 4-месечен ръст цените на свинското регистрираха леко отстъпление заради нарасналото предлагане от Бразилия и САЩ, но те бяха компесирани с излишък от поскъпването на овчето и говеждото на фона на силното им търсене от азиатските държави, докато при птичето месо не бе отчетена промяна в цените.

При млечните продукти поевтиняването продължава втори месец, този път с 2,9% спрямо юни до 193,5 пункта, като подиндексът остава и с 3% под стойността си от юли 2018 г. В най-голяма степен за това развитие допринесоха маслото, сиренето и пълномасленото сухо мляко, главно заради намалялата активност на пазара в разгара на отпускарския сезон в северното полукълбо. Цените на сухото обезмаслено мляко обаче вървят нагоре заради силното търсене в Близкия Изток и Азия като цяло.

През юли подиндексът за захарта се понижи с 0,6% спрямо юни до 182,2 пункта на фона на очакваната обилна реколта от захарна тръстика в Индия, която е най-големият производител в света, подпомогната от валежи над средните в основните производствени региони. Повишаването на курса на бразилския реал спрямо щатския долар обаче оказва сдържащ ефект, тъй като традиционно води до свиване на износа на захар от Бразилия.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg