EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еднодневен трудов договор + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еднодневен трудов договор + коментари

mail06:15 | 27.04.2015прегледи 3622 коментарикоментари 0


За пръв в българското законодателство ще се въведат еднодневни трудови договори, стана ясно от предложението, което направи социалният министър Ивайло Калфин.
Първоначално договорите ще бъдат прилагани в сезонната селскостопанска работа, като планът е при успех да бъдат използвани и в други сектори с кампанийна заетост. „Договорът ще даде възможност работодателите да наемат по-гъвкаво работници и безработните да си увеличат дохода без да има опасност да си загубят социалните придобивки. За въвеждането на тези договори ще се наложат промени в няколко закона. Планът предвижда работниците, които ще се възползват от тях да не загубят социалните помощи, ако получават такива. Нещо повече – за ползвателите на тези договори ще бъде премахнато изискването за полагане на обществено полезен труд, което е задължително при получаване на социалните помощи. Няма да се загуби и правото на енергийни помощи, ако се получават такива. Всички, които са регистрирани в бюрото по труда, ще си запазят регистрацията. Договорите ще се зачитат за осигурителен, но не и за трудов стаж“, обясни министър Калфин.
Чрез практиката и законодателството на еднодневния трудов договор се очаква да се реши един от сериозните проблеми в селскостопанския сектор, свързан с легализирането на работата на сезонните работници. „Искам да благодаря на министър Калфин за бързото решение, което намери на един проблем, който имахме години наред. Земеделските производители не искат да работят в сивия сектор и тези промени бяха наложителни. С предложенията даваме възможност да се работи легално, без да се ощетяват права на работниците“, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която също присъства на представянето на проекта.

Трудовите договори ще съдържат данни за страните, месторабота, длъжност, трудовото възнаграждение, дата на изпълнение, начало и край на 8-часовия работен ден. Възнаграждението ще се изплаща лично на работника срещу разписка. За тези договори няма да има длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяването, му стана ясно още.

Предвижда се издаването на наредба на министъра на труда и социалната политика, която установява начина на закупуване на трудовите договори от работодателите. Те ще се купуват от упълномощени лица в системата на Главната инспекция по труда (ГИТ) срещу представен документ от земеделския стопанин за авансово заплатени осигурителни вноски към Националната агенция за приходите. След това ГИТ ще издаде съответния брой разпечатани определен брой екземпляри на трудов договор. Длъжностното лице ще поставя подпис и печат на екземплярите и ще ги вписва в специално създаден за това регистър.

В Кодекса за социално осигуряване се създава нова категория осигурени лица. Лицата, работещи на еднодневни договори, ще бъдат осигурявани за фондове „Пенсии“ и „Трудова злополука и професионална болест“ и ще им бъде внасяна здравна осигуровка.

Осигуряването за пенсия за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест дава право на осигурителен стаж при пенсиониране и на парично обезщетение при настъпване трудова злополука и професионална болест до 90 дни след изтичане на договора.

Работещите на новите трудови договори няма да бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица, които получават. Те ще запазят и правото си на енергийно подпомагане. Хората на социално подпомагане, които ще работят по еднодневни трудови договори, ще бъдат освободени от задължението да полагат 14 дни общественополезен труд.
 

Коментари

4, 80 лв. на ден ще струва на земеделските производители един трудов договор за дневна заетост при минимално осигуряване, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в отговор на въпрос колко би струвал на земеделските производители един трудов договор за временна заетост след промените на трудовото законодателство.
"Данъкът на един трудов договор ще се плаща заедно с декларацията, която се внася всеки месец в НАП. Върху тези пари ще има лична осигурителна вноска и работодателят ще я плати", заяви Донев. Той подчерта, че ако дневната сума се получава средно 18 лева, след като се приспаднат осигурителните вноски, остатъкът от тази сума ще се дава на работника в края на работния ден, заедно с разписка. "Там ще бъдат написани всички удръжки, които са направени за сметка на работодателя и работника", каза още заместник-министър Гълъб Донев.

Нашите искания бяха да се обезопаси земеделският бранш Нашите искания бяха да се обезопаси земеделският бранш, каза Божидар Петров, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите по време на представяне на изменения в трудовото законодателство. "Браншовите организации, идвайки в МТСП не искат финансово укрепване на бранша, това ще го искаме от нашия министър. Искахме да се обезопаси браншът по причините, че досега имаше доста ограничителни мерки с глобите от 15 хил. лева", заяви Петров. Той посочи, че е необходимо и работодателите, и работниците да имат сигурност. По думите му, работниците трябва да бъдат обезопасени от трудови злополуки, слънчев удар и в същото време да имат гарантирано заплащане.

Еднодневните трудови договори ще създадат допълнителна гъвкавост на пазара на труда. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по повод предложението на социалното министерство за промени в трудовото законодателство. По думите на Данев, работодателите подкрепят идеята и нееднократно са я предлагали, защото тази гъвкавост е необходима в условията на стагнирана икономика.
„Няма достатъчно работни места за нискоквалифициран труд. Това решение с ваучерите, при които единственият лимит е 48 часа, без да се прекъсват натрупванията, които имат съответните наети за безработица, е една допълнителна либерализация на трудовия пазар. Тя ще бъде полезна за българската икономика. Подобни предложения са отправяни години наред, но сега за пръв път имаме чуваемост от страна на правителството и на социалния министър“, каза още Божидар Данев.
Той припомни, че България дълго време е била критикувана именно заради това, че пазарът на труда у нас е твърде ограничен. По думите му, промените ще позволят гъвкаво наемане на работна ръка, когато това е необходимо.

Близо 100 хил. души ще бъдат наети по договорите между работник и земеделски стопанин, каза още министърът Танева.„Това означава, че за тях ще бъдат платени съответните социални осигуровки. Мерките категорично няма как да доведат до финансовото открехване. Категорична съм обаче, че всички мерки, които се вземат, включително и законодателни, които спомагат за ясни и еднакви правила за всички, спомага за институционално укрепване", подчерта Танева. По думите й, това ще облекчи хората, които имат нужда да наемат много хора за кампании с плодове и зеленчуци. „Смея да кажа, че изпълняваме кампанията на правителството в план”, добави тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg