EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Американските ТЕЦ могат да променят договорите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американските ТЕЦ могат да променят договорите си

mail08:05 | 15.04.2018прегледи 8596 коментарикоментари 0


Омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на "американските централи", съобщи пресцентърът на институцията. Повод за срещата е жалбата на представители на АИКБ,  БСК,  БТПП,  КРИБ, които в качеството си и на граждани са поискали от омбудсмана да предприеме действия по отношение на договорите с "Ей и Ес ЗС Марица Изток 1" ЕООД и "Контур Глобал Марица Изток 3" АД за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Изпълнителните директори са заявили готовност да променят договорите, така че да се запазят интересите на инвеститорите и на българските граждани, както и да излязат на свободния енергиен пазар.
Омбудсманът смята, че отговорните държавни институции до момента нямат единна, ясна и обоснована позиция по отношение действието на договорите. Няма откритост и прозрачност в действията им. Според нея няма ясно дали са направени необходимите икономически, финансови и правни анализи относно действието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и за възможностите за тяхното прекратяване; какви действия са предприети и на какъв етап се намират, с цел гарантиране на обществения интерес, както и на какъв етап е процедурата, предприета от ЕК за одобряване на методика за компенсиране при прекратяване на договорите.
Отговорите на тези въпроси са наложителни, за да се осигури прозрачност в действията на институциите, както и предоставяне на информация какви ще бъдат последиците за българските граждани при евентуално запазване или прекратяване действията на тези договори, допълват от пресцентъра на омбудсмана.
За да защити интересите на българските граждани, омбудсманът ще инициира среща между отговорните държавни институции - министерствата на енергетиката, на финансите, КЕВР, НЕК, БЕХ и ЕСО, парламентарната комисия по енергетика, работодателските организации и ръководителите на "американските централите", се посочва в съобщението.

------------------------------------

Какво казва още по темата Оливие Маркет*, ръководител на „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и съпредседател на Националната енергийна камара в специално интервю за EconomyNews.bg.:

-Г-н Маркет, четири работодателски организации, членове на АОБР, обвиняват  две компании  - КонтурГлобал Марица Изток 3  и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, членове на Националната енергийна камара, в непазарно изземване от  българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период.

Аргументите на работодателите са следните:

КЕВР е определил референтна цена от 70 лева на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да плаща по 106, 70 лв за "КонтурГлобал Марица-изток 3" и 168, 66 лв. за "ЕЙ И ЕС Гълъбово", което е повече от двата пъти над пазарната цена. А на борсата цената на електроенергията е много по-ниска и от по-горната – средно между 66 и 36 лева за мегаватчас.

Как бихте оборили това твърдение на АОБР, което звучи доста шокиращо ? Доколко верни са посочените числа и биват ли ограбвани българските потребители от двете централи или това е манипулация на АОБР?

Оливие Маркет: Работата на двете централи – „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е в пълно съответствие с договорите, които те са сключили с Националната електрическа компания (НЕК). Тези договори са резултат от открита и прозрачна процедура.  

Наличието на двете мощности е ключово за стабилността на електроенергийната система и сигурността на електроснабдяването в страната. 

Тезите, лансирани в публичното пространство, показват дълбоко неразбиране на начина, по който работи енергийната система. Освен от производство, системата се нуждае и от надежден „гръб“, от мощности, които да бъдат включени в случай на необходимост и да бъдат достатъчно гъвкави и надеждни, за да гарантират, че няма да има прекъсване на електрозахранването. Това се доказа много ясно  през януари 2017 година. Без ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ нямаше да може да се посрещне потреблението на електроенергия, в момент, в който поради ниските температури всички се нуждаехме от гарантирано захранване с електричество.

Тази стабилност е постигната, от една страна - със сериозните първоначални инвестиции за строеж и модернизация, направени от двете централи, а от друга - със сериозните разходи, които се извършват от централите, за да се постигат високи оперативни резултати при стриктно спазване на екологичните норми.

Бих искал да припомня и споразуменията за намаление на цените, които двете компании договориха с НЕК,в сътрудничество с Министерството на енергетиката, през 2016 г. Това предоговаряне се отрази в директно  намаляване на цената на електроенергията на НЕК с близо 100 млн. лв. годишно, което е в интерес, както на крайните потребители, така и на индустрията.

Ето защо се опасявам, че зачестяващите опити за създаване на негативен имидж на тези две централи като участници на пазара на електроенергия, са целенасочена кампания за уронване на престижа на чуждестранните инвеститори и влошаване на бизнес-климата в страната.

-В писмото  ви до институциите от  5-ти април обвинявате  в преднамерени и постоянни опити за дискредитиране на определени икономически субекти и във влошаване на бизнес-средата.  Как си обяснявате атаките срещу т.нар. американски централи?

Оливие Маркет:За мен тези атаки към едни от най-съвременните мощности в страната целят да подменят истинския дебат, който трябва да водим, а той е свързан с дългосрочната стратегия за развитие на електроенергетиката на страната, сигурността на доставките на електроенергия и необходимостта от модернизация на съществуващите мощности и привеждането им в съответствие със световните стандарти за ефективност и екологосъобразност.

Това е необходимият дебат в момента – как да бъде модернизирана електроенергийната система на страната. Подобна модернизация, независимо дали ще бъде извършена с държавни средства или с привлечен частен капитал, изисква инвестиции и те ще трябва да бъдат изплащани в течение на времето.    

Инвестициите в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“са осъществени по покана на българската страна с цел да се осигури бъдещата сигурност на доставките чрез местни енергийни ресурси, укрепвайки енергийната независимост на страната при постигане на най-високи екологични стандарти. Това са значителни инвестиции в размер на над 2 милиарда евро , които са направени на основата на дългосрочните споразумения с НЕК. Става въпрос за един нормален, приет в целия свят икономически механизъм за защита интересите на инвеститорите, а не за свръхпечалби. Възвръщаемостта на инвестициите ни е в рамките на пазарните нива. Всичко останало са опити за манипулция на обществото.

-Отдавна в обществото витае съмнение относно собствеността върху т.нар. американски централи. Вие като национална камара имате ли точна представа кои са реалните собственици на двете възлови централи  - реномирани компании или български олигарси?  

Оливие Маркет:Не мога да разбера причината за подобни съмнения. И двете централи – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ имат ясни собственици – големи и авторитетни международни компании, листвани на борсите във Великобритания и Съединените американски щати.  В ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ акционер е и НЕК. Всичко в дейността им е абсолютно прозрачно за обществото.  

-Имате ли актуална информация по казуса за т.нар. „държавна помощ” за двете централи, който бе отнесен към ЕК от КЕВР?

Подаденият сигнал към Европейската комисия продължава да се намира на фаза събиране на материали и доказателства. И двете компании - ЕЙ И ЕС и „КонтурГлобал“, са в активен диалог с комисията и предоставят необходимата информация, когато тя бъде поискана. Българското правителство, с което също си сътрудничим по казуса, периодично отчита пред Народното събрание напредъка по тази процедура.

-В споменатото по-горе писмо коментирате, че е налице груба намеса в сектора с натиск за прибързани промени в законодателната рамка. Може ли да посочите съвсем накратко какви промени визирате?

Оливие Маркет: Национална енергийна камара многократно е изразявала своята подкрепа за процеса на либерализация на електроенергийния сектор, но се опасяваме, че прибързаните промени биха могли да навредят на съществуващите инвестиции.

Нашите основни коментари по предвидените промени в закона са следните:

На първо място Камарата счита, че определеният срок за сключване на новите договори с производителите - 01.07.2018г., е твърде кратък и не дава възможност за  задълбочена  дискусия с всички заинтересовани страни и оценка на въздействието. След финализирането и окончателното приемане на законовите и подзаконовите административни актове трябва да бъде предоставен адекватен срок на инвеститорите и финансиращите институции да преминат през нормалните процеси на анализ, финансова оценка и одобрение на новите договори.

На второ място бихме искали да насочим вниманието към методиката за определяне на референтната цена като нов ключов елемент, който очакваме да даде гаранция и предвидимост на приходите на производителите. Необходимо е тя да бъде обективна и базирана на прозрачни ценови сигнали за бъдещия регулаторен период, като се гарантират изцяло доходите на производителите съгласно сега действащите договори за изкупуване на енергия.

На следващо място, с оглед осигуряване на гаранция за вземанията на производителите за премии от Фонд сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), ние считаме, че трябва да се предвиди механизъм, гарантиращ постъпленията в този фонд и съответно начинът, по който ще се осигурят средства, ако е налице дефицит.

Не трябва да се пренебрегва и въпросът за нотификацията на новия вид схема за подпомагане пред Европейската комисия. В проекто-закона остават неясни и неуредени също и въпросите, касаещи данъчните аспекти при така предвидената конфигурация на заплащане на цена за задължения към обществото и съответно плащане от ФСЕС на премиите към производителите, изготвянето на проекта на договор с ФСЕС.

Национална енергийна камара подкрепя либерализацията на пазара при съблюдаване принципа за  защита на съществуващите инвестиции. Интегрирането на участниците в новия пазарен модел трябва да отразява легитимните очаквания на инвеститорите и да не води до нови финансови и административни рискове за тях. Само по този начин страната би могла да спази своите договори и да  се утвърди като предвидима и справедлива инвестиционна среда.

-----------------------------

*Визитка

Оливие Маркет е съпредседател на Националната енергийна камара, която представлява над 50% от частните инсталирани мощности и близо 70% от всички заети в частния сектор енергетика в България. Реализираните от камарата инвестиции са над 11 милиарда лева и се равняват на 60% от всички  преки чуждестранни инвестиции за периодa 2010 – 2016 г.

Камарата представлява всички сегменти на електро-енергийния сектор: производство, търговия, разпределение и снабдяване, както и различни технологии и източници за производство на енергия, конвенционални и възобновяеми. Тя обединява компании – технологични лидери, въвеждащи световните иновации и най-добрите бизнес практики с отговорност към обществото и грижа за чиста околна среда.

Оливие Маркет ръководи и бизнеса на най-големия чуждестранен инвеститор в България – ЕЙ И ЕС.  Той получава образованието си по Машинно Инженерство от “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris”- Париж, Франция. Има Магистратура по Машинно Инженерство от „Ей енд Ем“ Тексас и Магистратура по Бизнес Администрация (MBA) от Харвард.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg