EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$100 млн. инвестиции в киното при данъчни стимули

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$100 млн. инвестиции в киното при данъчни стимули

mail09:30 | 03.11.2010прегледи 729 коментарикоментари 0


Данъчни стимули по отношение на филмовата индустрия биха привлекли над 100 милиона долара инвестиции за година в България. Това посочи американският посланик Джеймс Уорлик след среща с директора на филмовото студио "Ню Бояна" Дейвид Варод.
Според американския посланик, за да се привлекат чужди средства, трябва да се обмислят някакви стимули за фирмите, занимаващи се с производство на филми. Проблемът е, че България се конкурира с други страни в Европа като Унгария, Чехия, Румъния, които имат вече такива облекчения, е станало ясно на срещата между Уорлик и Варод.
Надявам се българското правителство да съзнава възможностите и потенциала, които стоят пред него по отношение на филмовата индустрия, и да реагира веднага, посочи американският посланик.
Според него в момента в страната вече се водят разговори, но ако те се оставят за 2011 г. и 2012 г. ще бъде твърде късно, каза Уорлик.
Уорлик се срещна с ръководния екип на "Ню Бояна" и разгледа филмовото студио. В него в момента се снимат четири различни чужди продукции и работят над 1000 българи, посочи Варод.
Дейвид Варод отбеляза, че в Европа обикновено данъчното облекчение е около 20 процента.
В момента работна група от министерствата на икономиката и на културата подготвя законопроект, който предвижда такива облекчения и се надяваме скоро той да е в парламента, каза Александър Пейчев - директор на продукция към филмовото студио "Ню Бояна". В този законопроект е посочена горна граница на данъчното облекчение около 30 на сто, точният процент обаче трябва да бъде определен от Министерството на финансите, поясни Пейчев.
Според него има два варианта за възстановяване на средствата - или част от инвестираната сума да се връща на продуцента след приключване на проекта, или да се намалят разходите на следващи проекти в страната ни. Пейчев посочи, че тези стимули могат да се ползват и от български фирми, които имат чужд копродуцент.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg