EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+€4 млрд. инвестиции в хърватските железници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+€4 млрд. инвестиции в хърватските железници

mail11:45 | 21.04.2023прегледи 2094 коментарикоментари 0


Над 4 милиарда евро ще бъдат вложени в хърватската железопътна структура през следващите десет години, беше съобщено на конференция днес в Загреб, предаде Хина. Планирани са големи ремонти и модернизация на регионалните железопътни линии още през 2024 г.

„Планът е да инвестираме 4 милиарда само в железопътната структура в следващите десет години“, каза държавният секретар на хърватското министерство на морето, транспорта и инфраструктурата Ален Госпочич.

Конференцията „10 години от либерализацията на железопътния транспортен пазар в Хърватия“ се организира от хърватското министерство на морето, транспорта и инфраструктурата, Агенцията за железопътна сигурност, Агенцията за разследване на произшествия във въздушния, морския и железопътния транспорт и Хърватската регулаторна агенция за мрежови дейности.

„В момента в железопътната структура се инвестира повече отколкото в последните 50 години. 25 големи инфраструктурни проекта са в процес на изпълнение, като 16 от тях са съфинансирани от Европейския съюз“, отбеляза Госпочич.

По думите му големи ремонти и модернизация на регионалните железопътни линии стартират следващата година и в момента се водят преговори с международни финансови институции за подобряване на между 800 и 1000 километра ЖП линии през следващите десет години.

Секретарката на канцеларията за железопътна инфраструктура и трафик към министерството на морето, транспорта и инфраструктурата Ясна Дивич обясни, че главната цел на Европейския зелен пакт е до 2050 г. да се постигне климатична неутралност. До тази година емисиите от транспорта трябва да бъдат намалени с 90 процента, за което железницата има важна роля, според Дивич./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg