EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+€15 млрд. разходи за британските банки след Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+€15 млрд. разходи за британските банки след Brexit

mail13:35 | 06.07.2017прегледи 10003 коментарикоментари 0


Банките в Обединеното кралство могат да бъдат обременени с допълнителни разходи в размер до 15 млрд. евро, за да преместят част от бизнеса си в останалите страни - членки на Европейския съюз след Брекзит, показва проучване на водеща финансова асоциация.

В доклад на Асоциацията за финансови пазари в Европа (AFME), който беше възложен да бъде анализиран от Boston Consulting Group (BCG), се предупреждава, че разводът на Великобритания с ЕС може да принуди британските банки да създадат свои поделения на континента, за да продължат операциите си в рамките на Съюза. Разходите за подобно преструктуриране могат да достигнат до 15 млрд. евро, което би могло да окаже "съществено въздействие" върху финансовото състояние на банките.

Според нас цялостните разходи, в случай на загуба на т.нар. "паспортни права", ще бъдат значителни както по отношение на прехвърлянето на банкови операции и капитали към нови структури в рамките на континента, така и по отношение на разходите за преструктуриране и за по-високи капиталови нужди. Спецификациите ще варират в зависимост от отделните бизнес модели, заяви Филип Морел, който е старши партньор във Boston Consulting Group.

"Паспортното банково право" е механизъм, който позволява на базираните в Обединеното кралство банки да продават безпроблемно своите продукти и услуги в останалите 27 държави - членки на ЕС. Това е изключително популярна система, която се използва от британските банки, за да разширят клиентската си база в целия Европейския съюз, като в същото време пък редица чуждестранни банки – включително големите американски, швейцарски, руски и китайски инвестиционни банки – използват Лондон като център за достигане до клиентите си в останалата част на единния европейски блок.

Но бъдещето на това банково паспортизиране зависи изцяло от баланса, който бъде постигнат по време на стартиралите през миналия месец преговори между Великобритания и Брюксел по въпроса за Брекзит. Британското правителство заяви многократно, че ще се стреми към по-твърд Брекзит, но в този случай Обединеното кралство рискува да загуби достъпа до единния пазар на ЕС, включително и паспортните права на британските банки.

Според различни финансови медии делегация от Лондонското сити – финансовата столица на Острова, ще пътува до Брюксел през настоящата седмица, за да се изготви таен план за сключване на споразумение за свободна търговия в рамките на финансовия сектор след Брекзит.

Съгласно доклада на AFME и на Boston Consulting Group, ако обаче не бъде постигнато подобно споразумение, може да се наложи прехвърлянето на банкови активи за цели 1,3 трлн. евро, включващи отпуснати заеми, ценни книжа и дериватни инструменти от Великобритания към останалите 27 държави-членки на ЕС. В този анализ също така се изчислява, че дългосрочните последици от Брекзит могат да означават, че британските банки ще трябва да наберат допълнителен собствен капитал в размер на цели 20 млрд. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg