EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Южен поток” трудно ще заобиколи България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Южен поток” трудно ще заобиколи България

mail15:26 | 22.10.2009прегледи 470 коментарикоментари 0


Руският натиск върху България по повод енергийните проекти продължава.
Екс икономическият министър Петър Димитров каза пред БТН, че страната трябва да участва в тях независимо какви средства ще се наложи да отдели. Чрез тях България ставала част от „силните” в света, каквото и да означава това.
Съшевременно той коментира, че ако Русия държи на пакетния принцип в осъществяването на проектите, а именно изграждане на АЕЦ Белене, нефтопровода Бургас-Александруполис, и газопровода „Южен поток” да са взаимно обвързани, то София трябва да се подчини и от това няма „измъкване”, допълва Димитров.
През последните дни се развива може би най-голямата спекулация в този смисъл. Съобщението, че Русия ще смени България в проекта Южен поток породи множество коментари. Малко след тази информация бе оповестено подписване на договор между Русия и Сърбия за съвместно предприятие Южен поток-Сърбия. За да стигне този газопровод до Сърбия очевидно трябва да мине през Българи, но този детайл убягна на мнозина.
В момента икономическият министър Трайчо Трайков е в Москва за разговори очевидно касаещи енергийните проекти.
По този повод икономистът Илиян Василев, бивш посланик в Москва каза пред БНР, че особени изненади не очаква от това посещение. Въпросът е каква реакция ще избере българската страна. До момента тя е много логична., коментира той. Понякога в двустранните отношения се намесват и медиите, особено в Русия, и с това трябва да се внимава, защото не може с медии да се прави политика, допълни Василев. Всички индикации сочат, че заобикалянето на България от проекта „Южен поток” е доста трудно, подчерта икономистът. Има опити за геополитически маневри, България обаче е в правото си и трябва да следва своите вътрешни интереси. Нашият дневен ред е много по-практичен, отколкото медийната суета, която се появи в руската преса. България трябва да отстоява своята позиция по отношение на външната си политика, уточни бившият ни посланик в Москва. Така или иначе България не е основният фактор дали „Южен поток” ще заобиколи страната ни, Русия има за цел проектът да заобиколи Украйна, каза още Илиян Василев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg