EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

„Толерантно“ гориво от ново поколение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Толерантно“ гориво от ново поколение

mail10:08 | 24.09.2021прегледи 1972 коментарикоментари 0


Във втори енергоблок на Ростовската АЕЦ започна опитно-промишлена експлоатация на топлоотделящи елементи от ново поколение (ATF – Advanced Technology Fuel, наричано също „толерантно“ гориво – Accident Tolerant Fuel). 

По време на основния ремонт в състава на партидата свежо гориво в активната зона на реактор ВВЕР-1000 бяха заредени три комбинирани горивни касети ТВС-2М, като всяка съдържа по 12 иновационни твела - шест са направени със сплав от хром и никел 42ХНМ като конструктивен материал, другите шест имат обвивки от циркониева сплав с хромово покритие. Тези технологични решения ще позволят напълно да се изключи или значително да се забави развитието на пароциркониева реакция в активната зона при възникване на извънредна ситуация. 

За тестовете в енергийния реактор с голяма мощност бе избран консервативен вариант на експериментални твелове със стандартна горивна композиция, в унисон със световната практика. Програмите за разработка на ATF, по които се работи в момента по света, също предвиждат поетапно внедряване на нови горивни и конструктивни материали.

 „Разработването на ATF е тенденция в световната атомна енергетика в последните години. Тя е насочена към това, безопасността на АЕЦ  да бъде изведена на ново ниво, което на практика изключва вероятността от аварии с негативни последици за околната среда. Освен това, отделни варианти ATF с алтернативни горивни композиции могат да направят експлоатацията икономически по-ефективна, без повишаване на нивото на обогатяване на урана. По оценка на международни експерти този продукт ще доминира на глобалния пазар в относително близко бъдеще“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова. 

В „Росатом“ от 2018 година се провеждат изпитания на „толерантно“ гориво руска разработка за леководни реактори, които са основата на съвременната атомна енергетика – руските ВВЕР и западните PWR. Експерименталните горивни касети, преминали два пълни цикъла на реакторни тестове в изследователския реактор МИР в Димитровград, Уляновска област, съдържат твелове с четири варианта на съчетания на материалите на обвивката и горивната таблетка - освен урановия диоксид като горивна композиция се използва ураново-молибденова сплав с висока топлопроводимост. След приключване на изследванията се планира да бъде избран оптимален вариант за съчетание на конструктивни и горивни материали в зависимост от техническите и икономическите параметри. 

В горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, основните дейности по създаване на иновационни видове гориво се реализират от Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „А.А. Бочвар“ в Москва.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg