EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„Росатом“ пуска ново нитридно гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Росатом“ пуска ново нитридно гориво

mail11:30 | 30.09.2014прегледи 961 коментарикоментари 0


Руската горивна компания ТВЕЛ, част от държавната корпорация „Росатом“, пуска експериментално ново нитридно гориво за реакторите с бързи неутрони БН-600. В химико-металургичния завод „Сибирски химически комбинат“ на „Росатом“, бяха проведени приемо-предавателни изследвания на първата пълномащабна горивна сборка ТВС-4 с нитридно гориво, съобщи генералният директор на „Сибирски химически комбинат“ Сергей Точилин.
Предвижда се сборката да бъде заредена в реактора с бързи неутрони БН-600 в трети блок на Белоярската АЕЦ. Това е важна крачка, която ще позволи вземането на решение за възможността за използване на нитридно гориво в реакторите от ново поколение, убедени са експертите от ТВЕЛ.
„Първата пълномащабна сборка за реактора БН-600 е стъпка към създаването на затворен горивен цикъл в реакторите с бързи неутрони“, отбеляза председателят на приемо-предавателната комисия, главният технолог на проекта „Пробив“ Владимир Троянов.
Комисията е направила всестранен оглед на новото изделие, като по оценка на членовете на комисията, то е изпълнено висококачествено.
Генералният директор на „Сибирски химически комбинат“ Сергей Точилин заяви, че пускането на сборката е историческо събитие за Русия. „Изделието е уникално и няма аналог в света. Създаването на ТВС-4 е ключов етап в осигуряването на гориво за реакторите с бързи неутрони, в които е бъдещето на съвременната атомна енергетика.“
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg