EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Президентски” градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Президентски” градове

mail18:10 | 24.01.2012прегледи 1387 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Все повече Гоце Делчев присъства в новините, дори по най-ежедневни поводи като прогнозата за времето. Очакваме съвсем скоро в града да се открие университет по почина на досегашния „президентски” град Перник. EconomyNews.bg предлага една съпоставка между тези два, иначе чудесни сами по себе си, града. Какво свързва и разделя в икономически план Перник и Гоце Делчев.
Перник- близо до столицата
Най-големият плюс на Перник е близостта до столицата. Плюс за хората, които са намерили работа или правят бизнес в София. За останалите важи икономическо затруднение, признато официално на сайта на града. Там пише, че причините за това са: „преход от централизирана към децентрализирана система на управление; забавяне на структурната реформа и най-вече на приватизацията; загуба на традиционни пазари и в същото време малък вътрешен пазар за мощности, които бяха разчетени да задоволяват пазара на СИВ.
Гоце Делчев- Гърция на една ръка разстояние
Шансът на Гоце Делчев е географската близост до Гърция. Градът от години работи за насърчаване на трансграничното сътрудничество с южната ни съседка като учредител на Еврорегиона “Места – Нестос” и активен партньор на гръцки общини от областите Драма и Кавала. В Гоце Делчев е базирана редакцията на регионалния вестник “Хроника”, който се издава на български и гръцки език. С откриването на новия граничен контролно-пропускателен пункт Илинден – Ексохи и пътя Гоце Делчев – Драма – Кавала икономическите връзки и перспективи се разширяват, пише на сайта на Гоце Делчев.
Перник- от металургия към МСП
В регионалната икономика на Перник са застъпени почти всички отрасли на материалното производство, като водеща роля има черната металургия(„Стомана индъстри“), производство на електро- и топло- енергия („Топлофикация -Перник“АД; “Електроразпределение”ЕАД -район Перник), машиностроителна и металообработваща промишленост (“Прамет” /Феромагнит/ ; “Струма” АД “Инкомс – Токоизправители “ АД ; “ Солидус” ООД ; ЗГГМ – АД “Минералмаш” АД ), въгледобив и др.
Нараства делът на леката промишленост ( предимно шивашка дейност), търговията и услугите.
Бизнесът с Гърция оказва се не е запазена марка единствено на южните ни градове. Значителна част от производствените фондове преминаха в частна собственост, в т.ч. и чуждестранни фирми /предимно от Гърция / : в металургията – “ Виохалко“ ; в шивашката промишленост – „Блупоинт“ООД , „Демо“ООД, „Арахни“ООД ; в дървообработване – „Рапид груп“ ; призводство на шаколадови изделия – „Мелбон“ООД и др.
Преобладаващи отрасли в икономиката на Област Перник са преработващата, хранително-вкусовата и леката промишленост, услугите. Брутната добавена стойност, създадена от промишлеността през 2009 година се разпределя както следва: добивна промишленост- 14.7%, преработваща промишленост- 49.1%, снабдяване с електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода- 36.2%. Преобладаващи в Област Перник – 99% са малките и средните предприятия с персонал до 100 човека. Най-голям е делът на микропредприятията - 42% от всички малки и средни предприятия, следвани от малките предприятия - 36% и накрая - 21% са средните предприятия. Малките и средни предприятия генерират преобладаващия дял от приходите 54% и разходите - 55% на всички стопански субекти и ролята им за икономическото развитие на Област Перник все повече нараства.
Посевната площ на основните за общината селскоктопански култури е значително намаляла. Основните селскостопански култури, които се отглеждат в различните земеделски структури са: пшеница, ечемик, овес, царевица, картофи, фасул и зеленчуци. Над 98% от селскостопанските животни са съсредоточени в частния сектор. Само в две от земеделските кооперации /ЗК с. Витановци и ЗК с. Вискяр/ се отглеждат общо 183 бр. говеда в т.ч. 89 бр. крави.
На територията на общината са регистрирани и функционират 12 бр. земеделски кооперации, 1 потребителна кооперация, 2 частни ферми и няколко сдружения.
Гоце Делчев- традиции в отглеждането на тютюн
Природните условия благоприятстват развитието на селското стопанство в Гоце Делчев. От сайта на общината става ясно, че се отглеждат главно тютюн, картофи, зеленчуци, технически култури. Основната земеделска култура, без алтернатива по доходи е тютюнът. На територията на общината оперират 6 големи фирми – тютюнотърговци. Отглеждат се сортовете “Неврокоп 11-46”, “Крумовград 90”, Крумовград 988”, “Крумовград 78” и “Джебел 81К”. От трайните култури с успех се отглеждат ягоди, малини, къпини, лозя, ябълки, сливи, череши и др. От зеленчуковите култури на открито се отглеждат средноранните и късни домати, едроплодни и дребноплодни краставици и пипер. Преобладаващата част от стопанствата са дребни.
През последните години ръстът на частната бизнес инициатива е сред най-високите в България, а нивото на безработица под средното за страната. Над 90% от фирмите са малки и средни предприятия в сферата на търговията и услугите, на преработващата промишленост и на туризма. Расте броят на фирмите с чуждо участие. Община Гоце Делчев има богат опит в подготовката и реализирането на проекти и програми, финансирани от Британски Ноу Хау Фонд, Японското правителство, Делегацията на Европейската комисия в България, програмите ФАР, “Красива България”, “Младеж” и EXTRA LARGE. Редица реализирани проекти са посветени на възраждането, развитието и популяризирането на традиционните занаяти, както и на стимулирането на алтернативни форми на туризма. Активен партньор на общината в иниацивите за икономическо развитие е създаденият през 1998 г. по Програма за развитие на ООН Бизнес инкубатор – Гоце Делчев.


Снимки: Президент на Република България
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg