EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Захарни заводи” стабилизира местната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Захарни заводи” стабилизира местната икономика

mail11:30 | 19.08.2011прегледи 1043 коментарикоментари 0


В рамките на една година цената на захарта е скочила с 1 лв., отчете българската статистика. Някои от експертите съзряха, че има монопол в сладкия бизнес. Други обаче посочиха, че съществуват обективни причини за поскъпването. В. „Борба” търси за коментар Красимир Добрев, търговски директор в Акционерно дружество „Захарни заводи” Горна Оряховица и член на Управителния съвет, който прави задълбочен анализ и вади на показ предпоставките, довели до кризата. Според него кризата е в резултат на политиката, наложена от Брюксел в сектор „захар”. Протекционистичният режим, който съществуваше на пазара за захар в Европейския съюз до 2006 г., претърпя радикална реформа. До този момент 95% от потреблението на захар се осигуряваше от цвеклото. Бразилия, Австралия и Тайланд възразиха срещу раздаваните субсидии на цвеклопроизводителите и възроптаха, че този режим нарушава принципите на международната търговия. В резултат на това Европейската комисия представи план за преструктуриране на отрасъла чрез изкупуване на производствените квоти, които държавите можеха да получат. Целта беше да се намали производството на цвеклова захар с шест милиона тона. През 2009 г. беше отчетен успех от въведената реформа. Естония, Латвия, Ирландия, Словения и България се отказаха да произвеждат захар от кореноплоди, други шест държави – Испания, Италия, Гърция, Унгария, Словакия и Финландия, намалиха с 40 до 60% площите си с тази техническа култура. Затворени бяха общо 80 фабрики за преработка на цвекло и бяха закрити 10 хил. работни места. Така България, Гърция и Румъния се озоваха в зона на дефицит на захар. Последваха ги Италия, Испания, Португалия. От основен износител в световен мащаб Европа се превърна във втория световен вносител на стратегическия продукт.
Още през април т.г. експертите отчетоха критична ситуация за целия ЕС. Тон бяла захар се предлагаше на нива между 800 и 900 евро, което беше резултат от реален дефицит. Потребители, търговци, правителства оказаха натиск върху Брюксел и Европейската комисия предприе спешни мерки за регулиране на захарния баланс. През юли беше проведена търгова процедура за внос на сурова и бяла захар срещу заплащане на по-високи вносни мита спрямо съществуващите в момента. „Захарни заводи” АД е единствената българска компания, която успешно участва в първия търг и получи лиценз за внос на 20 000 тона сурова захар. Очаква се суровината да пристигне в Горна Оряховица през следващите седмици и рафинерията вече се подготвя за кампания. Заключението на Красимир Добрев е, че ситуацията в Европа е овладяна и е стопирано стремителното покачване на цените в Общността. Предвид обичайно високото търсене на тази стока през август и септември, тези месеци също ще са критични по отношение доставките на захар до крайния потребител. Поради тази причина не може да се очаква съществена промяна на продажните цени. В допълнение на картината – в ЕС е внесена суровина с 200 000 тона по-малко от плануваната.
България не е сред големите играчи при покупката на суровината, затова тя не може да е сериозен конкурент при търсенето на суровина на изгодна цена. Например, когато е потърсена Свазилендската захарна асоциация, отговорът бил, че продукцията е договорена до 2016 г. А когато се установят контакти с европейски търговски компании, които в качеството си на посредник са сложили ръка върху нерафинираната захар, те искат цена, която в много случаи е неизгодна, за да се внесе в България.
Дефицитът напомпва сивия сектор в страната, често стоката се реализира без фактури и се укрива ДДС. „Тази ситуация се промени след акцията на МВР през февруари 2011 г. Тя беше наречена „Вносителите” и беше разбит един от контрабандните канали за внос и дистрибуция на захар от Гърция. Това действие на правителството се отрази изключително здравословно на пазара и отрезви голяма част от търговците в сектора”, убеден е Красимир Добрев. Според предоставена от него справка през януари 2011 г. килограм бяла захар горнооряховският производител е търгувал при цена на едро 1,30 лв. В момента тя се предлага по 2,10 лв. Фирмата прави износ в някои съседни страни при цена, по-висока от тази на българския пазар. Това е солидно доказателство, че в Европа цените са високи, защото никой не би търсил скъпа захар, и посоката е само една – от по-евтиното към по-скъпото.
До края на октомври цената на захарта няма да намалее, защото липсват сериозни индикации, а и ръстът на инфлацията ще продължи плавно да пълзи нагоре.
„Захарни заводи” АД остава стабилизиращ фактор в региона и основен производител и търговец на бяла захар в страната, е категоричен търговският директор Красимир Добрев.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg