EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„ДА“ на чешмяната вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„ДА“ на чешмяната вода

mail07:03 | 26.01.2021прегледи 881 коментарикоментари 0


В ЕС е одобрена Директива за питейната вода, която трябва да осигури по-добър достъп до висококачествена чешмяна вода, включително за уязвимите групи от населението. Новите правила идват в отговор на исканията на над 1,8 милиона европейци, които подписаха първата успешна европейска гражданска инициатива Right2Water за по-добър достъп до безопасна питейна вода за всички европейци. Държавите членки ще гарантират безплатното предоставяне на вода в обществените сгради и ще насърчават ресторантите, столовите и доставчиците на кетъринг услуги да предоставят на клиентите вода безплатно или срещу ниска такса за обслужване. Те следва също така да предприемат мерки за подобряване на достъпа до вода за уязвими групи като бежанци, бездомни хора, за малцинствата, като например ромите.

  • По-ниското потребление на бутилирана вода може да спести на домакинствата в ЕС над 600 млн. евро годишно. 
  • Ако доверието в чешмяната вода се увеличи, това ще доведе до намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, което ще ограничи морските отпадъци.
  • Пластмасовите бутилки са едни от най-често срещаните боклуци по плажовете.
  • „Право на вода“ (Right2Water) е първата европейска гражданска инициатива, която се превръща в законодателство. 
  • Ще се въведат и по-строги ограничения за някои замърсители. 

Подобряване качеството на чешмяната вода

За да бъдат хората насърчени да пият чешмяна, а не бутилирана вода, качеството й ще се подобри чрез по-строги ограничения за някои замърсители, включително за олово. До началото на 2022 г. ЕК ще изготви списък на веществата или съединенията, представляващи опасност за здравето и ще извършва мониторинг над тях. Списъкът ще включва фармацевтични продукти, ендокринни нарушители и пластмасови микрочастици. Комисията създава европейски списъци с вещества, които могат да влизат в контакт с питейна вода. Държавите членки трябва да направят необходимите промени и да гарантират, че мерките, предприети за прилагане на новите стандарти, се основават на принципа на предпазливост и при никакви обстоятелства не водят до влошаване качеството на питейната вода.


Тагове: чешмяна, вода
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg