EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Горна Арда“ стартира до две години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Горна Арда“ стартира до две години

mail14:40 | 11.11.2011прегледи 1061 коментарикоментари 0


Изграждането на каскадата Горна Арда може да започне до две години, съобщиха представителите на Хидроенерегийната компания „Горна Арда” Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер на работна среща с първите ръководители на местната власт в Ардино, съобщи общината. Те представиха четири варианта идейни проекти, от които ще се изработи окончателният работен проект. Националната електрическа компания и EVN - Австрия са партньорите за проектирането, изграждането и строителството на хидроенергийната каскада. В момента се работи интензивно по техническото препроектиране. В няколко етапа на развитие в тази част на поречието на река Арда - от Стоянов мост до Китница ще се изградят централи с обща мощност до 170 мегавата. До 350 гигаватчаса електрическа енергия годишно ще влязат от тези централи в българската мрежа, това количество покрива нуждите от електроенергия на над 100 000 домакинства. Дългият срок за подготовката е свързан със съответните процедури по изработването на оценка за въздействие върху околната среда и по издаването на необходимите строителни разрешителни, поясниха Казагранде и Гайсбауер.
От своя страна кметът на община Ардино Ресми Мурад отбеляза, че възобновяването на отдавна планирания проект за хидроенергийна каскада по горното поречие на р. Арда е изключително важно събитие, което е на път да се случи. Той изрази категорична позиция за подкрепа и съвместна работа, защото „Горна Арда” е не само енергиен проект, но ще даде сериозен тласък на българската икономика и чувствително ще помогне за намаляването на безработицата в общината, както и ще допринесе за подобряване на инфраструктурата и развитието на туризма. Местното население възлага големи надежди на този проект, каза още градоначалникът.
История  на каскадата
За строителството на каскада „Горна Арда” се говори още от средата на миналия век. Пред 1998 г. се прави тържествена първа копка на „Сделката на века”, както бе наречена от тогавашните премиери на България Иван Костов и на Турция Бюлент Еджевит. Вдигат се тунели, но едва стартирала, работата по съоръжението спира заради финансови затруднения на турската фирма „Джейлан груп“.
Обектът, в който държавната НЕК инвестира 8 млн. евро, се замразява за 9 години. През май 2009 г. австрийските компании ЕВН и „Алпине” - която строеше „Цанков камък”, изкупуват турските акции. Година по-късно „Алпине” се оттегля от проекта. Сега плановете са строителството да стартира през 2013 г., съобщиха на ноемврийска среща в Ардино ръководителите на проекта от EVN Вернер Казагранде и Раймунд Гайсбауер. Хидроенергийните съоръжения, които ще бъдат на територията на община Ардино, трябва да са готови до 7 години. Към днешна дата инвестициите за изграждане и експлоатация на хидроенергийната каскада се изчисляват за около 500 млн. евро, в строителството му ще бъдат заети до 3000 души.

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg