EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Горна Арда" тръгва, защото има финансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Горна Арда" тръгва, защото има финансиране

mail14:22 | 30.07.2010прегледи 2538 коментарикоментари 0


Проектът "Горна Арда" започва, защото се предвижда основното финансиране, огромната част от инвестицията, да се направи от чуждестранен инвеститор и това е истинска инвестиция в продуктивна мощност, каза на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Говорим за инвестиция между 300 и 500 млн. евро, при която инвеститорът поема пазарния риск на проекта, осигурява работни
места, помага за изпълнението на националните цели за възобновяемите енергийни източници и за развитието на електроенергийната система на страната. Електроенергията, която ще се произвежда по проекта, няма да се субсидира от данъкоплатците.
По проекта ще се осигури работа на 2500 човека, а заедно със съпътстващите дейности - на 5000 души.
Трайков припомни, че проектът в сегашния си вид е започнат много преди началото на мандата на това правителство. Първоначалните споразумения между ЕВН, НЕК, "Алпине" и "Джейлан" се случиха в началото на миналата година - половин година предипарламентарните избори. Министърът каза, че по негова информация турската компания "Джейлан" е преговаряла поне с други десет компании преди да избере да прехвърли акците си на ЕВН.
Акционерното споразумение между НЕК и ЕВН по проекта предвижда съотношението да е 70 на 30 на сто в полза на ЕВН при настоящото увеличение на капитала. Министърът съобщи, че предстоят още няколко увеличения на капитала, защото сега той е на стойност около 2 млн. лева, а трябва да стигне милиард, ако проектът струва 500 млн. евро. В споразумението е записано, че при последващи увеличения на капитала съотношението може да се промени. Това, по думите на министъра, дава свобода на НЕК в зависимост от интересите, финансовото състояние на компанията и споразумението с партньорите по проекта, съотношението, ако е необходимо, да може да се променя и в двете посоки. 
Това е съотношение, което смятаме, че в достатъчна степен защитава интереса на НЕК за участие в проекта и позволява на страната ни да не се ангажира със суми от стотици милиони евро, които няма откъде да вземе, заяви министърът.
Подготовката на проекта ще се финансира в съотношение 70 на сто от ЕВН и 30 на сто от НЕК, каза министърът.
Това е един проект, започнат и недовършен от предишното правителство, както е с почти всичко, с което те са се захващали, довършен от нас по начин, по който гарантира огромна инвестиция от първокласен западен чуждестранен инвеститор, заяви Трайчо Трайков. Това е проект, който се чака от населението в този регион, допълни той. По думите му каскадата с характеристиките си на голяма ВЕЦ може да дава енергия във върховите периоди и е изключително полезна за енергийната система.
В отговор на въпрос министърът каза, че предпочитаният вариант за преструктуриране на Българския енергиен холдинг е системният оператор, заедно с активите, да бъде обособен в една компания, държавните генерации да са в друга компания с идеята тази компания от генериращи мощности да може да донесе добри приходи от едно първоначално публично предлагане дори на сравнително малък пакет на борсата.

 

Нищо не ни притеснява по проекта "Горна Арда". Няма да дам един лев повече за него от договореното, каза по-рано днес премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос, зададен в парламента от Сергей Станишев и Петър Димитров.

„Горна Арда" е важен не само за района на Кърджали, а и за цялата страна тъй като ще създаде работни места и ще позволи добиване на 16 %  енергия от ВЕИ.

Акционерите на учредената през 1999 г. компания "Горна Арда" ще финансират проекта, като сега предстои финализиране на техническата обосновка и подготовка на бюджета. Преди две седмици във Виена беше подписано споразумение за вкюлчване на австрийската ЕВН в проекта, както и основните параметри на сътрудничество между НЕК и ЕВН. ЕВН ще представи предварителна оценка за разходите. След изготвяне на финансовата оценка, ще се определи каква част българската страна може да поеме като финансов ангажимент.  
Според Станишев проектът "Горна Арда" ще бъде много по-скъп, отколкото е заложен, освен това той отбеляза, че включването на ЕВН за партньор на НЕК е било „без състезателност и прозрачност”, при което е променен и „делът на собствеността - от малко над 30 %, на 70 %”.  Интересът на НЕК е грубо погазен и нарушен, коментира още лидерът на Коалиция за България. Той отбеляза, че проектът ще се реализира на територия, три четвърти от която се намира в очертанията на "Натура 2000”. Така той ще окаже сериозно влияние върху екологията в Родопите.
Важен е също така въпросът на каква цена ще се купува произвежданата от „Горна Арда” енергия и дали схемата с този проект няма да е подобна на тази при „Цанков камък".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg