EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Български пощи” създава дъщерни компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Български пощи” създава дъщерни компании

mail12:56 | 05.11.2009прегледи 1137 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
„Български пощи” ще бъде преструктурирана, като се предвижда да бъдат създадени 5 дъщерни дружества. Очаква се, привлеченият капитал от новите дружества да е 40 млн. лв., съобщи на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Преструктурирането предвижда  „Български пощи” да притежават поне 51% от капитала на всяка компания. За целта ще се търсят външни инвеститори, които ще се избират с конкурс.
 На въпрос дали борсата е вариант за набиране на средства за новите компании, министъра заяви, че не се обмислят подобни действия.
Първоначално ще бъдат създадени три нови компании- „Хибрид пост”, който да се печат на рекламни материали, „Булпост” – с приемане и доставка на пратки „от врата до врата”, „Инфо пост”, който ще се занимава с информационно-технологична обезпеченост. Вторият етап предвижда създаването на „Финанс пост”, което ще се занимава с услуги като безналично плащане, и „Пост трейд” - с предлагането на стоки и услуги по каталог.
Министър Цветков обяви, че имат готовност да стартират преструктурирането, но първо е необходимо обществено обсъждане, за това се очаква промените да започнат до един месец. Една от основните цели на дъщерните дружества е да се увеличи пазарният дял, както и предлагането на модерни услуги на хората. Започва се само с три дъщерни дружества, защото министерството има най-добра подготовка за тях, а по останалите ще се работи още, обясни министърът.
Новият закон за пощенските услуги се  основава на либерализация на пазара, което е изискване от ЕК и ние сме поели ангажименти за изпълнението му, каза още Цветков. Преструктурирането на Български пощи се налага и от конкурентната среда, в която оперират  те, както и от предлагането на по-достъпни и качествени услуги. Това налага и отмяната на монопола на компанията, считано от 2011 г. Пощите трябва да се превърнат в своеобразен логистичен център особено за по-малките градове, заяви още Цанков.
Планът, с който се цели намаляване на разходите, трябва да се изпълни до края на март 2010 г., като се очаква положителен финансов ефект от 4.8 млн. лв. По планът се работи от две години.
Промените предвиждат спиране на всички процедури за поръчки на оборудване и материали, които не са свързани с пряката дейност на пощите. Предвижда се увеличаване на приходите чрез привличане на нови и разширяване на предмета на договорите със съществуващите клиенти. Ще бъдат преразгледани транспортните разходи.
70% от пощенските станции работят на загуба, затова е необходимо въвеждане на нови разходни форми за труд. Като не се цели съкращаване на персонала, а неговото оптимизиране. Част от административния персонал ще бъде пренасочен в други звена. По сериозни съкращения на разходите ще има в други пера, обясни Цветков.
Частните оператори, които не разполагат със собствени офиси, ще могат да използват мрежата на пощите, за да предлагат услугата на гражданите. Тази промяна засяга 17 дружества. Основните промени са свързани с отваряне на пазара на нови пощенски оператори. Пощенските парични преводи ще останат на лицензионен режим, но извън универсалните услуги, като частните компании ще могат да предоставят тази услуга в улеснен режим. Предвижда се редуциране на „Български пощи” до 7 регионални управления, вместо 28 областни. Регионалните управления се редуцират от 126 на 96, посочи министърът.
Необходима е оптимизация на организационната структура на оператора, както и привличане на инвестиционен капитал и ноу-хау. Ако бъде запазено статуквото, „Български пощи" биха могли да отделят за периода 2010 - 2014 г. едва 16 млн. лева за инвестиции, което ще бъде пречка пред стартиране на нови дейности.
Осигуряването на външни партньори може да доведе до три пъти по-големи инвестиции, повишаване на конкурентоспособността, разкриване на нови дейности и пренасочване на персонала към тях, така че да бъдат запазени повече работни места, обясни министърът. В процеса на преструктуриране на „Български пощи” се предвижда 100% запазване на държавната собственост върху съществуващите в момента активи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg