EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Български пощи”: Минус 1000 души през 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Български пощи”: Минус 1000 души през 2012

mail10:20 | 12.01.2012прегледи 1178 коментарикоментари 0


Около 850-1000 души трябва да напуснат системата на „Български пощи” до края на годината. С от 2 до 10 заплати, в зависимост от трудовия стаж, ще бъдат компенсирани служителите, които доброволно напуснат пощите, каза пред БНР главният изпълнителен директор на „Български пощи” Дeян Дънешки. По думите му, редуцирането на персонала ще започне от администрацията. Той каза още, че голяма част от персонала ще премине на съкратено работно време. В момента в пощите работят 12 хил. души. Той коментира по повод големия брой служители, които ще си отидат от пощите тази година, че това е сумарен резултат от пенсионираните, доброволно напусналите и съкратените служители.
Не е ставало въпрос за реални съкращения в пощите. Не е коментирана и реална цифра. Моето очакване е, хората, които ще бъдат съкратени или ще напуснат по доброволната програма, няма да бъдат повече от 350-400 души, коментира от своя страна председателят на Националната федерация „Съобщения” към КТ „Подкрепа” Пламен Дончев. По думите му, тази години около 500-550 души предстои да бъдат пенсионирани. Той подчерта, че към момента синдикатите работят добре с ръководството на „Български пощи”.
Предстоят много мерки, които ще реализираме с подписаното споразумение. Една от тях е програмата за доброволно прекратяване на трудовите правоотношения. Паралелно с това сме записали в споразумението, че трябва да се разделим с всички хора, които са навършили пенсионна възраст. На по-късен етап сме записали да стартира евентуално редукция на персонал в административния състав на „Български пощи”. В последните години много рязко нарасна административният състав в системата. Имам чувството, че всички политически сили на гърба на държавните дружества си довеждат своите хора, близки, роднини и какви ли не, в следствие на което всички държавни дружества имат този проблем и страдат. Ние искаме, ако се наложат съкращения, те да започнат от административния състав. Чак тогава би могло да се стигне до реални съкращения, коментира Дончев.
Деян Дънешки каза също, че очакваните загуби на "Български пощи" за миналата година са около 10 млн. лв. Запитан кои губещи услуги ще бъдат закрити, Дънешки отговори, че „губещата услуга в момента е тази, която изпълняваме при неизгодни условия. Тази услуга се казва слаба пощенска услуга. Тя е само в места, където принципно нашите конкуренти нямат интерес да присъстват, а ние сме длъжни да предоставяме услугата”.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg