EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Български пощи” работят на загуба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Български пощи” работят на загуба

mail16:00 | 16.12.2011прегледи 560 коментарикоментари 0


Очакваните загуби на „Български пощи" за тази година са между 7 и 12 млн. лева и това неизбежно ще наложи съкращения на хора и оптимизация на дейности в пощите. Това съобщи в интервю за рубриката „МеждУредие" на „Дарик кафе" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По думите му в момента не стои на дневен ред въпросът за приватизацията на пощите, тъй като нямало никакъв интерес към тях - докато не се преструктурират, те щели да бъдат само губещи.
Министър Московски упрекна предишното правителство за това, че са стартирали либерализацията на пощите по-рано. Предишното правителство и предишният парламент без да премислят логично са взели решение либерализацията на пощите да започне три години преди крайния срок по европейската директива, обясни министърът. Той допълни, че това е нанесло огромна щета, тъй като всички държави в Европа освен пет страни - при това големи и силни държави, които вече са си преструктурирали така пощите, че имат възможност да допуснат частния бизнес на пазара. „Всички останали държави правят това в момента и всеки чака крайния срок - ние изведнъж сме решили, че можем да го направим и по-рано", допълни Ивайло Московски.
В песимистичния вариант загубите на „Български пощи" може да достигнат 12 млн. лева тази година, в оптимистичния вариант ще бъдат някъде около 7-8 млн. лева. „И двата варианта не ме радват и трябва в доста тежки условия паралелно да правим и там преструктуриране и оптимизация", допълни министърът. Той призна, че ще се стигне до съкращения, без да посочи обаче каква част от служители в пощите, които са около 13 000 души, ще бъдат засегнати от тази мярка. Няма да се правят обаче механични съкращения, уточни министърът и допълни, че се прави анализ на всички дейности и там, където е възможно и логично да бъдат оптимизирани процеси, това ще бъде направено дори да е свързано със съкращения на хора.
Има доста добри възможности за публично-частно партньорство, така че има механизъм, който максимално да ограничи съкращаването на персонала. „Ще има прехвърляне на дейности и към частния бизнес", обясни още министърът.
По повод малките пощенски клонове в страната министър Московски обясни, че в момента се подготвя методология, която да позволи на пощите в случаите, в които се извършва губеща, но важна социална услуга, да кандидатстват и получават държавна помощ. За целта пощите трябва да докажат нетните си разходи за този вид социална дейност. Преди година се коментираше въпросът тъкмо за съдбата на пощенските клонове в малките селища с население под 800 души. „В редица малки населени места не е възможно да се закрият клоновете, защото хората там си получават пенсиите в пощата", обясни още Ивайло Московски пред Дарик.

 


Тагове: пощи, загуби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg