EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Бургас-Александруполис” вероятно ще бъде отложен с 18 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Бургас-Александруполис” вероятно ще бъде отложен с 18 месеца

mail18:17 | 08.12.2009прегледи 334 коментарикоментари 0



Изследването на международната проектна компания "Бургас - Александруполис", поръчано от българска страна  за възможностите за разтоварване на петролните доставки на пристанище Росенец е дало негативни изводи, а алтернативно изследване на БАН също повдига много въпроси по този проект, каза икономическият министър Трайчо Трайков.

На българо-руската комисия на 10-11-ти декември в София ще бъдат обсъдени енергийните проекти - АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", както и оръжейните лицензи и социална спогодба.
Договорите за доставка на природен газ няма да са предмет на разговори след дни, обясни Трайков. Предложението на Русия  капацитетът на „Южен поток” да бъде увеличен почти двойно ще бъде предмет на проучване от българска страна.
По проекта "Бургас - Александруполис" компанията е подала искане за извършване на Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ и след като МОСВ се произнесе по този въпрос България ще може да вземе решение дали проектът е изгоден, каза
Министърът. Водени са разговори с гръцката страна, но промяна на съществуващото споразумение не може да има, докато не е готова ОВОС. Според Трайков това ще отнеме месеци, ако ОВОС не е положителна, то не може да има никакъв проект дори и за строеж на хижа.
Проектът за нефтопровода "Бургас-Александруполис" ще бъде блокиран най-малко за още година и половина, коментира и премиерът Бойко Борисов по време на провеждащата се във вторник осма кръгла маса "Време за ново начало", организирана от  Economist Conferences.
Правителството подготвя енергийна стратегия, която ще бъде съгласувана с президента Първанов и при обща позиция ще бъде одобрена.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg