EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„10-те препоръки” на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„10-те препоръки” на МВФ

mail11:15 | 25.06.2010прегледи 1183 коментарикоментари 0


Напредналите икономики са изправени пред сериозно предизвикателство и то е да приложат стратегии за коригиране на бюджетите, без да подкопаят съживяването на икономиката, което все още е твърде крехко, отбелязват главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар и Карло Котарели, директор на отдела по бюджетните въпроси към Фонда.
Тази констатация е част от "10-те препоръки на МВФ", които бяха публикувани късно снощи, предаде Франс прес.
Отбелязвайки, че съкращаването на дефицитите е "ключът за високите частни инвестиции и дългосрочния растеж", двамата експерти допълват, че "евентуално прекалено коригиране също би могло да спъне растежа и рискът за това не е малък".
Броени часове преди началото на срещата на високо равнище на държавните и правителствени лидери от Г-20 в Канада Бланшар и Котарели формулираха "десетте препоръки за коригиране на бюджетите в напредналите икономики",  които са като каталог от разпоредби. За да се постигне поставената цел, те трябва да се спазват.
Ръководителите на тази група страни - богати и с нововъзникващи пазарни икономики - ще се съберат утре и в неделя в Торонто, за да обсъдят въпросите, свързани с държавния дълг, регулирането и облагането във финансовия сектор, както и координирането на техните икономически политики.
Първата от препоръките на двамата експерти на Фонда е необходимостта да се подготви "надежден бюджетен план в средносрочна перспектива с видима централна точка, която може да бъде или средно темпо на коригиране, или пък бюджетна цел, чийто срок за постигане са три или четири години.
Второто златно правило е държавите да действат постепенно, освен ако нямат друг избор, освен да извършат корекциите рязко, за да запазят достъпа до пазарите за финансирането си.
"Трябва да си поставиш за цел намаляване на съотношението дълг/брутен вътрешен продукт, а не само стабилизирането му на равнището отпреди кризата", гласи третата препоръка.
Държавите трябва да поставят ударение върху намаляването на разходите, което е по-ефективно според авторите на препоръките, така че да се гарантира едновременно и намаляване на дефицити и да бъде подкрепен растежът. Въпреки това не е реалистично да се обещава, че "няма да има нови данъци" във всички страни и при всички обстоятелства, допълват двамата експерти на Фонда.
"Ще приемеш бързо пенсионни реформи и промени в социалното осигуряване, защото сегашната тенденция не е жизнеспособна", гласи петата препоръка. Шестата призовава всяко правителство да бъде "справедливо". "За да бъде изпълнимо във времето, фискалното коригиране трябва да бъде справедливо" и да гарантира запазването на "адекватни" социални помощи.
Седмата и осмата препоръка призовават за "мащабни реформи, за да бъде стимулиран растежът" и "да се укрепят финансовите институции".
Двете последни препоръки проповядват координиране на паричната политика и на бюджетната политика, както и между различните държави.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053