EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Яростна атака на Кремъл срещу България + отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Яростна атака на Кремъл срещу България + отговор

mail06:45 | 09.10.2014прегледи 2867 коментарикоментари 5


/обновена/ „Някой си Шаламанов (военният министър Велизар Шаламанов - б.р.) е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15.” Това написа вчера в профила си в туитър вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин. Той е препратил и линк към страницата на ИТАР-ТАСС, която цитира информацията на в. „Труд”, че над 300 военни пилоти и инженери остават без работа. Това ще стане факт, след като влезе в сила решението на правителството да приземи всички руски самолети и хеликоптери, които са на въоръжение в Българската армия – МиГ-29, МиГ-21, СУ-25, МИ-17 и МИ-24. С тази стъпка българското правителство иска да не бъде зависимо от Русия във връзка с поддръжката на машините. Срещу това ще бъдат купени 8 нови самолета, допълва българското издание.

Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското мрежово издание "Сегодня".
Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява "Сегодня"."Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок".
Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.
"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда" и сам отговаря: "Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО . . .".
"Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за "Южен поток", чуди се "Правда". Според него газопроводът "е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси".
"Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война", се казва в материала.
Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия". "Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По времена Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите "братушки", изтъква мрежовият вестник. Българските самолети руско производство са част от някогашната "приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство" на СССР, коментира пред "Аргументи и факти" Роман Гусаров, експерт на транспортната
комисия в Държавната дума.
"Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще обградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост", предрича събеседникът на седмичника.
Под крилото на Съветския съюз "българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, щесе опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада", заявява експертът на руския парламент.

Отговорът на България

По повод коментар на вицепремиера на Руската федерация, българският външен министър Даниел Митов изрази следната позиция, публикувана на сайта на Министерството:

 

Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави.

Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава.

Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие. 

 


 
Коментари
 
някой - 08-10-2014 г. 12:35:15

Обичайната руска параноя и мания за величие. Това че навремето са ни освободили, не означава че вече сме вечни роби на русия. и който и да дойде на власт в русия и каквото и да прави, трябва да го смятаме за бог и да му се кланяме във вечна вярност. да се върнем и на темата за освобождението ни от турско робство: това е била една една война на русия с цел да има излаз на босфора и да ограничат достъпа на англия до черно море. Това малко се споменава в българия и май почти не се учи. И когато руският цар е обявил война на турция, е изполвал предтекста че идва да ни освободи. Наистина тогава цяла русия е била за това, но факта че руският цар е дошъл именно с цел да завладее босфора си остава. просто ние сме били на пътя му, и като е казвал че идва да ни освободи е имал подкрепата на всички за тази война. Толкова за освобождението. Сега за Текущата ситуация: тя е много подобна: Путин със неговата истерична мания за врагът нато, много се страхува че след като украйна се дистанцира малко от русия, той ще загуби д

някой - 08-10-2014 г. 12:36:08

Сега за Текущата ситуация: тя е много подобна: Путин със неговата истерична мания за врагът нато, много се страхува че след като украйна се дистанцира малко от русия, той ще загуби достъпа до черно море. И това му беше основната цел да завземе крим. да има база на черно море. на него много му пука както за хората в крим, така и за хората в русия. и след като завзе крим, се оказа че няма връзка между крим и основната част на русия. и затова сега се води войната в украйна: за да има путин база на черно море, и тази база да има сухопътна връзка до русия.

Гошо Тъпото - 08-10-2014 г. 14:26:03

Господа никои, Внимавайте да не ви сгази Голямата Мечка. По-добре е Мутрисов/Мутро-Борисов/да си спази обещанието и да върви в Москва, а не да гледа като малоумен пред Меркел с неговото Guten Tag и нищо повече.Предполага се ,че в Пожарникарското училище е имал поне 4 -ка по руски език и ще се разбере що годе с Путин.

някой - 08-10-2014 г. 14:52:24

до гошо тъпото. Ето това е едно типично руско изказване. а и името ти е в пълно съзвучие на интелектуалното ти ниво.

dimo - 09-10-2014 г. 22:45:14

Отговор на отговора: българско правителство в момента няма, а на негово място стои едни служебни лица, които народът не познава и не е поставял на въпросните постове. Видя се обаче, че този кабинет на агента на отвъдокеанските господари плевенлиев беше добре предварително подготвен за задачата да осигури нормално фалшифициране на парламентарните избори 2014 година, както и да сътвори такъв куп предателства на българския народ, каквито дори и най-перверзната фантазия не би се сетила. Второ, България не е суверенна държава, тъй като в нея отдавна няма дебати по никакви важни за българите проблеми, а се повтарят едни безутешни мантри - Белене - да/не, Южен поток-да/не и се прикрива, че на територията от 111 хил.кв.км няма нормални, камо ли европейски, работни места, а за що годе успокоителни доходи извън София и извън елита на герб, изобщо не може да се говори. Суверенитет ли - нима някой спазва нашите държавни граници, нима някой в "европейските" бюра някой зачита мнение на българите по някой въпрос,

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg