EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Японската интервенция на пазарите зависи от Бернанке

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Японската интервенция на пазарите зависи от Бернанке

mail13:45 | 17.09.2010прегледи 898 коментарикоментари 0


Успехът на председателя на японската национална банка Масаки Ширакава за отслабване на йената може да зависи от председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, съобщава К2Капитал, позовавайки се на информация на Bloomberg.
Преди два дни Япония съобщи, че е провела валутна интервенция за първи път от 2004 г. заради скока на националната валута спрямо долара, която достигна 15 - годишен максимум и застраши експортно - ориентираната икономика на страната. В същото време нараства натискът върху председателя на американския федерален резерв Бернанке, свързана с отпускане на повече долари за поддръжка на отслабващата американска икономика - политика, която доведе до отслабване на долара през 2009 г.
„Въз основа на предположенията за по-нататъшно облекчаване на парично - кредитната политика от страна на ФЕД, Япония може да не успее да се разгърне намеренията си около възходящата тенденция на йената, чрез едностранна намеса на валутния пазар,” отбеляза Хироаки Муто, старши икономист в Sumitomo Mitsui Asset Management Co. в Токио.
Правителствата от цял свят разчитат на едностранно отслабване на националната валута за поддържане на експорта, което на свой ред се отразява на поддържането на плавното възстановяване на собствената икономика.
Интервенцията на Япония, която отслаби йената спрямо американския долар до 3,3% и 3,4% спрямо еврото, вече получи критики от Жан - Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на групата на държавите от валутния европейски съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg