EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония:дефлация, дефицит, скъпа йена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония:дефлация, дефицит, скъпа йена

mail15:30 | 22.05.2014прегледи 1081 коментарикоментари 0


Японската централна банка запази политиката си на агресивно парично облекчаване, за да се бори с дефлацията и да стимулира третата по големина икономика, предадоха световните агенции. Bank of Japan освен това не промени и оценката си за икономиката на страната, отбелязвайки, че тя "е продължила умерено да се съживява." През април 2013 година банката реши да поведе политика на агресивно парично облекчаване, за да постигне инфлация от 2% за близо две години в страна, в която дефлацията е бич вече над 10 години, припомня ДПА. Потребителските цени са се повишили с 1,3% през март спрямо март миналата година за десети пореден месец на фона на по-скъпото електричество и по-високите цени на други енергийни източници на фона на спада на курса на йената, допълва ДПА.
Търговският дефицит на Япония се е свил за първи път от 20 месеца през април след вдигането на данъка върху продажбите и поскъпването на йената, отчете правителството, цитирано от ДПА и Асошиейтед прес. Дефицитът се е понижил със 7,8% на годишна основа до 808,9 милиарда йени (8 милиарда долара). Япония за 22-ри пореден месец отчита търговски дефицит, се посочва в доклада на финансовото министерство.
Вносът се е увеличил сравнително слабо - с 3,4% спрямо година по-рано до 6,88 трилиона йени (68 милиарда долара), след като през предходния месец скочи с 18,1% заради засиленото търсене преди да бъде повишен японският ДДС от 1 април. Износът е нараснал с 5,1% до 6,07 трилиона йени (60 милиарда долара).
Търговският дефицит на Япония по принцип се свързва с по-ниския курс на йената и нарастващия внос на втечнен природен газ, припомня ДПА. Япония внася повече втечнен газ заради недостига на енергия, след като ядрените реактори в страната бяха спрени заради аварията във Фукушима през 2011 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg