EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония: Лято без ядрена енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: Лято без ядрена енергия

mail14:20 | 19.01.2012прегледи 458 коментарикоментари 0


Японският министър на промишлеността Юкио Едано призна днес, че е възможно през лятото в Япония да няма нито един действащ ядрен реактор поради нежеланието на населението и местните власти да се съгласят с възобновяване на дейността на много спрени мощности, предаде AFP.
В интервю за агенция Dow Jones Newswires Едано изтъкна, че не може да се ангажира с график за пускане в действие на спрените блокове, поради което трябва още отсега да се вземат мерки, в случай че нито една централа не е в експлоатация идните месеци и най-вече по време на летните пикове на потребление.
От 54-те реактора в страната само 5 са все още в експлоатация, но трябва да бъдат спрени до март за проверка, а никой не знае дали останалите ще могат да бъдат пуснати отново в действие.
След земетресението и цунамито на 11 март миналата година петнайсетина реактора бяха спрени внезапно в централите в североизточната част на Япония. Пускането отново в действие на всички останали реактори, спрени за редовна поддръжка (задължителна на всеки 13 месеца експлоатация) или заради земните трусове зависи от нови тестове за издръжливост и разрешение на местните власти, а това бави обичайния график.
Електрическите компании призовават населението и предприятията да намалят потреблението и са принудени да въведат отново в експлоатация топлоцентралите, за да компенсират недостига.
Правителството обмисля от своя страна извънредни планове за справяне с евентуален недостиг на ток. Министърът предупреди, че ще бъде много трудно да се изкара лятото без ядрена енергия, но изтъкна, че проверките за безопасност не могат да бъдат ускорени само за да се пуснат отново мощностите. Властите в района на авариралата АЕЦ Фукушима поискаха от оператора на централата Токио електрик пауър - TEPCO обезщетения в размер на 25 милиарда йени (над 3,2 милиарда долара), предаде ИТАР-ТАСС. Властите в префектурата отбелязват, че искат да използват тези средства за дългосрочни програми за мониторинг на здравето на жителите на Фукушима във връзка с последиците от ядрената авария - най-малко в продължение на 30 години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg