EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Япония и Китай избягват долара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония и Китай избягват долара

mail14:30 | 01.06.2012прегледи 617 коментарикоментари 0


От днес Япония и Китай ще обменят пряко своите национални валути при двустранни сделки, без да се налага преизчисляване през курса на долара, предаде Франс прес. Решението беше взето още миналата година по време на посещението на японския премиер Йошихико Нода в Пекин, а от днес двете страни официално изключиха долара като валута-посредник.
Обменият курс, определен въз основа на котировките на няколко от големите японски банки, за днес бе определен на 12,335 японски йени за 1 китайски юан, или 8,0686 юана за 100 йени.
Според Токио и Пекин тази стъпка би трябвало да повиши ефективността на двустранните търговски операции. Досега 60 на сто от транзакциите между двете страни се извършваха в долари, за да се избегне преминаването през преизчисляване. Според прогнози на японската централна банка прекият обмен на йени срещу юани и обратно "би трябвало да укрепи финансовата стабилност не само на Китай и Япония, а и на целия район".
Очаква се с прекия обменен курс да се намалят загубите при транзакциии да се намали рискът от промени във валутния курс. Освен това се очаква да се ограничи и отрицателното влияние на европейската дългова криза върху японската и китайската икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg