EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ядрените отпадъци–скелети в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядрените отпадъци–скелети в Европа

mail18:10 | 29.04.2010прегледи 984 коментарикоментари 0


Европейците все още се боят от атома и настояват за общо законодателство за радиоактивните отпадъци, показва допитване, публикувано днес от Европейската комисия и цитирано от Франс прес.
Брюксел ще предложи проект за законодателство за управление на радиоактивните отпадъци през втората половина на 2010 година.
Всички европейци споделят едни и същи опасения, независимо от наличието на ядрени електроцентрали в страната им, посочи европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.
Европейската комисия няма никаква власт да налага избора на ядрена енергетика, който принадлежи на отделните държави, отбелязва АФП.
15 от 27-те страни членки имат АЕЦ, но съществуват едва няколко проекта за трайно складиране на най-опасните радиоактивни отпадъци, подчертава ЕК.
Според допитването 89 процента от французите намират за необходимо общо законодателство в тази сфера. В Кипър този процент е 93 на сто, а във Великобритания - 60 процента.
Не са еднозначни мненията за мястото на ядрената енергетика в добива на електроенергия. Във Франция 37 процента от анкетираните искат делът на атома да бъде намален, В Испания те са 49 процента, а в Австрия - 66 на сто.
Тъкмо обратното - 30 процента от поляците, 27 процента от британците и 26 на сто от българите искат увеличение на дела на ядрената енергетика.
Половината европейци (51 на сто) са на мнение, че рисковете от атомната енергетика по-големи от ползата от нея.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg