EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ягоди и мента в община Хаджидимово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ягоди и мента в община Хаджидимово

mail11:10 | 06.06.2011прегледи 4597 коментарикоментари 1


Емил Михайлов, БТА
59-годишният зооинженер Иван Маринов от гр. Хаджидимово и 23-годишният студент по агроиокономика Иса Юзеир от съседното село Хвостяне са между малцината в Гоцеделчевския край, потърсили алтернатива на традиционното за района тютюнопроизводство. Иса Юзеир произвежда ягоди. Вода за тях вади от земята, като използва система за капково напояване. Работи се от февруари до средата на юни, а разходите на декар достигат около 500-600 лева. В началото започнали бизнес с турска фирма, която изнасяла ягодите за Холандия, но сътрудничеството не траяло дълго и се наложило семейството само да се справя и да реализира ягодите си на вътрешния пазар. Добивът е различен, увеличава се с годините, но зависи от времето и условията. Тази година Иса Юзеир се надява да приберат около 5-6 тона ягоди от десетте декара. От седмица той е наел отново работници за беритбата и им плаща по 20 лева надница. До средата на юни ще стане ясно каква ще е равносметката му за годината - засега изгледите са благоприятни. Пазарът, както обикновено, е несигурен и сам трябва да си го търси. Трябва да се бори и с конкуренцията на вносните ягоди, които идват от Гърция и други страни. Започнал е продажбата на вкусните плодове с цена от 2 лева за килограм на едро и се надява да я задържи по-дълго. Той и близките му ходят сами по пазарите, идват и търговци от района, купуват и случайно преминаващи хора тук, на полето. Понякога не може да продаде всичко и продукцията се похабява, защото няма база за съхраняване, а този плод е малотраен. От държавата получават засега само по 20 лева национални доплащания на декар площ.
В съседство, в Хаджидимово, Иван Маринов отглежда мента. В момента се вади разсад от старите насаждения, за да се засади на други места, обяснява собственикът на ментовата плантация. Ще бъдат засети нови 4 декара, така общата площ на насажденията с мента, които той отглежда от миналата година, ще достигне около 50 декара. Маринов е пионер в това производство в Гоцеделчевския край и е вкарал 35 000 лева инвестиции още първата година, за да го започне. Но първо си осигурил пазара, благодарение на установения контакт с фирма за изкупуването на билки. След дълги проучвания, 59-годишният зооинженер и баща на двама студенти решил да постави ново начало в живота си. Сега вадим наш разсад, миналата година аз съм го купувал по 2 стотинки и половина на коренче, а на един декар се садят от 8 до 10 хиляди бройки, обяснява Иван Маринов. Добивът се запазва и много от разходите тази година ще намалеят. Миналата година около 10 000 лева са отишли за разсад, отделно е имало оране, фрезоване, браздене. Ментата се гледа на поле, обича слънцето и водата, които тук ги има. Иван Маринов обаче не крие недоволството си от местното предприятие на "Напоителни системи" - заради лошото състояние на съоръженията, задръстените канали, високата цена. Бил съм в Турция, там се плаща по 2 лева на декар за поливка, обяснява Маринов. Тук се плаща 60 лева на декар, а се налагат по две и три поливки. В Благоевградска област никой друг не отглежда мента. Един земеделец в Сатовча произвежда лавандула. Такива намерения има и Иван Маринов. Сега прави проучване и ще черпи опит в тази дейност от колега в разложкото село Бачево. Лавандулата обича планинския въздух, по-хладни и проветриви места. Мислим да заложим 100 декара лавандула за есента, разкрива плановете си зооинженерът-земеделец от Хаджидимово. Иван Маринов започнал най-напред с производство на ягоди, сега е на вълна мента, идва ред и на лавандулата. Ментата отива изцяло за чужбина. Това е биоземеделие - няма препарати, няма торове, няма пестициди, обяснява зооинженерът. Иван Маринов наема по десетина работници за различните дейности срещу надница от 20 лева за осем часа работен ден. Миналата година е била наета и техника за обработка на земята. Тази година си купихме малък трактор за окопаване на междуредията и браздене, разказа собственикът. Очакванията сега са за около 500-600 кг добив суха маса мента от декар. Първата коситба закъснява и ще бъде около 10-15 юни. След първата коситба пристигат от фирмата за изкупуване, а на десетия ден се получават и парите. Иван Маринов не е ползвал нищо от държавата. Сухата мента се изкупува по 2.30 - 2.50 лева на килограм, а на зелено - по 15 стотинки. Ментата се търси, защото се използва във фармакологията, козметиката и за чай, който действа успокоително.
Пазарите са основното според Иван Маринов, както и според младия Иса Юзеир, за да се развива алтернативно земеделско производство в района, каквито са ягодите, ментата и билките. Ако държавата гарантира пазар, а не продължава сегашният хаос, ще се захванат хората и тук ще го забравят тютюна, признава Маринов
 


 
Коментари
 
Пламен Котов - 05-03-2014 г. 08:51:20

Kak moga da se svarja s tezi proizvoditeli.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163