EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ябълки се изкупуват за 20 ст./кг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ябълки се изкупуват за 20 ст./кг

mail08:30 | 19.09.2019прегледи 2046 коментарикоментари 0


Подобно на зеленчукопроизводителите и овощарите тази година отчитат пълен крах в цените на готовата продукция, след като килограм ябълки от градините се изкупува между 7 и 12 стотинки, а за биологичните ябълки, чиито разходи превишават трикратно тези на конвенционалното градинарство, търговците дават на фермерите само 20 стотинки за килограм! В същото време цените за ранните сортове на пазара варират между 1 лев и 1,40 лв. Това коментира за sinor.bg Димитър Рачев от УС на Съюза на дунавските овощари.

„Нямам никакво обяснение за аномалиите на пазара, затова поискахме среща със заместник министъра на земеделието Чавдар Маринов, която се проведе и на която за пореден път разисквахме причините за огромните диспропорции при реализацията на нашето производство“, коментира Рачев.

Браншът е предложил от следващата година министерството да разполага с пълен списък на регистрираните търговци на плодове и зеленчуци, като целта е чрез този регистър те да упражняват пълен контрол над пазара. „Нееднократно сме поставяли проблема със сивия сектор в бранша, който декларира вноса на плодове от Гърция и Турция за евроцентове и това срива вътрешните цени, унищожавайки родното производство“, посочи още Рачев.

Производителите за пореден път са поискали министерството да се въведе обратно начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) при плодовете и зеленчуците, което би донесло облекчение на производителите , обясни градинарят от Тутракан, който отглежда немалко площи с кайсии, праскови и други плодове.

„Ако се въведе обратното начисляване на ДДС, преработвателните предприятия ще имат стимул да изкупуват от нас, тъй като сега при 20% ДДС, ако продукцията се развали, преди да е преработена, това означава огромна загуба за консервните заводи и от провалената продукция, и от начисления данък“, посочи Рачев. Държавата не връща ДДС за бракувана продукция, но ако ДДС-то е нула, тогава и загубите ще са по-малки.

С обратното начисляване на ДДС според бранша ще изчезнат и аномалиите с огромните разлики в цената, която градинарите получават от изкупвачите и печалбата, разпределяна между търговците по веригата до магазините. Освен при производството на ябълки, круши и сливи, аномалии тази година има и с изкупните цени на гроздето. Става ясно, че МФ е съгласно за въвеждането на обратното начисляване на ДДС.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg