EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЮНЕСКО с $631 млн. бюджет за 2008-2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮНЕСКО с $631 млн. бюджет за 2008-2009

mail13:46 | 23.09.2009прегледи 737 коментарикоментари 0


На последния пети тур от гласуване в ЮНЕСКО Ирина Бокова бе избрана за генерален директор на организацията с 31 на 27 гласа.  Другият претендент за поста беше египетският министър на културата Фарук Хосни.
Ирина Бокова е първият представител на Източна Европа заел този пост. Тя ще управлява организация, която разполага с бюджет от $631 млн. за 2008-2009.
В България под защитата на ЮНЕСКО са:
    * Боянска църква
    * Ивановски скални църкви
    * Казанлъшка гробница
    * Мадарски конник
    * Несебър — старият град
    * Рилски манастир
    * Свещарска гробница
    * Кордопулова къща- Мелник
    * хор „Бистришките баби“
    * Национален парк „Пирин“
    * Природен резерват „Сребърна“
ЮНЕСКО – организация на Обединените нации за образование, наука и култура, (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), е учредена през 1946 , за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.
Повече от 180 нации принадлежат към ЮНЕСКО. Главният щаб на организация се намира в Париж, ръководи различни образователни, научни и културни програми. Над 60 клона в световен мащаб си обменят информация. Проектите, които са спонсорирани от ЮНЕСКО, включват международни научни програми; технически, тренировъчни и научнообразователни програми за учители, както и програми за повишаване на грамотността; районни и културни проекти по история, и международни споразумения за съдействие, осигуряващи културното и природното наследство на света и опазването на човешките права.
След Втората световна война ЮНЕСКО работи за възстановяването на образователните системи на страните, опустошени от войната, попълвайки колекциите на библиотеки и музеи.
От 1950 организира проекти за развитие на основното образование в Латинска Америка, Азия и Африка, насърчава културния обмен между Изтока и Запада, инициира преводите на важни писания, текстове и исторически документи. Най-важната и широкообхватна програма на ЮНЕСКО засяга проблема с основното образование - учи хората да четат и пишат, да решават проблемите на околната среда. Основани са центрове, обучаващи учители, в Камбоджа, Индия, Южна Корея, Либерия, Тайланд и Турция, а центрове за основно образование - в Латинска Америка и в Близкия изток.
През 1959 ЮНЕСКО създава международен комитет за запазване и възстановяване на световното културно наследство. Конкретният повод е необходимостта от запазване на египетските паметници, попадащи в района на строежа на язовир Асуан (Aswan). За целта е основан и специален фонд, а впоследствие през 1972 се приема и международна Конвенция за опазване на световното културно и историческо наследство. Обектите от този списък са световно признати забележителности и експерти от цял свят организират усилията си за тяхното съхранение за следващите поколения. Един от примерите за това е успешното спасяване на важни паметници, например прочутите храмове Абу Симбел на Рамзес II.

Ирина Бокова е на 57 години. От юни 2005  до този момент тя е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, постоянен представител към ЮНЕСКО, както и представител на президента в Международната организация на франкофонията.
През юни 2001 тя става народен представител и заместник-председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, както и член на Комисията за европейска интеграция.
През ноември 1996 - февруари 1997  е министър на външните работи.
От октомври 1991 до март 1992 г. Бокова е служител в Дирекция "Европейска сигурност", МВнР. От юни 1990 до октомври 1991 г. - народен представител във Великото народно събрание, ръководител на българската парламентарна делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и член на Комисията по външна политика и Комисията по правата на човека.
От август 1986 - януари 1990 е съветник в Политическия кабинет на МВнР. Януари 1984 - септември 1986 работи в Дирекция "ООН", МВнР.
От септември 1982 до януари 1984 е трети секретар по политически и юридически въпроси в Постоянно представителство на България към ООН, Ню Йорк .
Завършила е Програма за управление и икономическо развитие в Харвард, Програма за Централна и Източна Европа по проблемите на демократичните институции и въпросите на малцинствата като стипендиант на НАТО, Специализация по външната политика на САЩ в Университета на Мериленд, магистър по международни отношения в Московски държавен институт по международни отношения.

Снимка: AP


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg