EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Юлен" нарушава концесията, кабинетът безсилен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Юлен" нарушава концесията, кабинетът безсилен

mail17:10 | 29.06.2011прегледи 698 коментарикоментари 0


"Юлен", дружеството, което управлява ски зоната в Банско, е увеличило площта, която има право да ползва, съобщи днес екологичният министър Нона Караджова.
"През 2009 и 2010 година в МОСВ са постъпвали сигнали, както от ЮНЕСКО, така и от неправителствени български организации за съмнения за превишение на площта на ски зоната спрямо определеното в концесионния договор. Ние извършихме проверка на тези твърдения и възложихме на специализирана фирма за извършване на геодезично заснемане, а в последствие възложихме и контролно замерване и се оказа, че твърденията на неправителствените организации за верни", разказа Караджова.
Така след замерванията се е оказало, че площта, която по концесионен договор е 99. 55 хектара, е увеличена с още 64.789 хектара. Така дружеството е нарушило концесионния договор. Направен е и анализ на заплащането на концесионното възнаграждение, който показва, че би могло да има по-добра методика за определяне на средствата, които получава държавата. "Това е един изключително заплетен казус. Към момента Законът за концесиите не позволява никакви промени във вече сключени концесионни договори.
При тази ситуация сме изправени пред няколко решения. Ако прекратим концесионния договор, това означава, че ски зоната в Банско в близките 5-6 години ще бъде затворена т. е погребваме Банско. Ако се намали концесионната площ, това означава събаряне на лифтове и намаляване на площите на ски пистите, което също е абсолютно неприемливо и от гледна точка на министъра на спорта Свилен Нейков и министъра на икономиката и туризма Трайчо Трайков. Поради тази причина на оперативно заседание на Министерски съвет се реши да се предложат текстове в Закона за концесиите", обясни Караджова и вся смут сред всички журналисти, които я слушаха.
Вероятно промените в Закона за концесиите ще бъдат с цел да се позволят промени в концесионните договори. Така държавата ще се опита да промени договора с "Юлен". Въпреки че в сега действащия концесионен закон съществува член 70, според който концесионният договор може да се изменя или допълва, когато има възникнала опасност за околната среда и за защитените територии, зони и обекти, Караджова обясни, че промени в договора не могат да се правят. Тя призна, че договорът за концесията е много объркан и за сега не е ясно дали в него има клаузи, на базата на които държавата да санкционира по някакъв начин концесионера, заграбил незаконно защитени територии от ПП "Пирин".

 

 


Тагове: Юлен, Банско
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg