EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЮЗДП инвестира в горска инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮЗДП инвестира в горска инфраструктура

mail11:05 | 18.10.2017прегледи 9330 коментарикоментари 0


Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ продължава инвестициите в горска инфраструктура, съобщиха от неговото ръководство в Благоевград.
Вече са приключили ремонтните дейности на траен горски път "Бела Места-Янова река-Четирлъка" в района на Държавното горско стопанство - Якоруда. Проектът е включен в инвестиционната програма на ЮЗДП за 2017 г. и е финансиран със средства от фонд "Инвестиции в горите". Пътят, който е основно ремонтиран, беше прекъснат през 2005 г. от придошлите води на река Бела Места и оттогава не е ползван по предназначение, припомнят от предприятието.
Трасето с дължина 5,7 км е покрито с трошено-каменна настилка. Направени са укрепвания с големи скални късове в скъсаните участъци покрай реката, което осигурява защита на пътя от евентуални нови прииждания при обилни валежи. Изградени са 22 водостока. С възстановяването на съоръжението се осигурява достъп до горските територии, което е важно както при възникване на пожари и други природни бедствия, така и за подобряване на охраната и контрола върху дейностите в горите. Ремонтираният горски път е основна връзка с Националния парк "Рила", което създава възможност за развитие на туризма в региона и екологосъобразен поминък на местното население, коментираха още от горското ведомство.
Приключило е също изграждането на шест стоманобетонови водостоци на един от основните горски пътища в района на Държавно горско стопанство - Катунци, в землището на санданското село Горно Спанчево. Строителните дейности са предприети, след като всяко прииждане на р. Бръщелница е предизвиквало скъсване на пътя и е правило невъзможен достъпът на горска, противопожарна и друга техника до горските територии. Поддържането на пътя в добро състояние е от полза и за местното население, особено през есенните месеци, когато хората активно се запасяват с дърва за огрев.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg