EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Южният парк готов на връх изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южният парк готов на връх изборите

mail09:50 | 26.08.2011прегледи 532 коментарикоментари 0


До 20 октомври ще трябва да завършат ремонтните работи на втория етап в Южния парк. Те започнаха на 20 юли, а срокът за изпълнение е 90 дни, първият етап на ремонтите беше завършен в края на юни. "Съвсем съзнателно направихме работата поетапно, така че хората да имат възможност да се разхождат в тези участъци от парка, където не се работи", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обаче е останала неудовлетворена от темповете, с които се работи в парка. Фандъкова очаква мобилизация от инвеститорския контрол, който е от страна на общинската фирма "Софт Инвест". "Аз не бих казала, че има забавяне, но няма забързване, т.е. аз обикновено искам да може да се приключи предсрочно, за да може да имат хората възможност да се разхождат тук", коментира обаче тя. Фандъкова е получила уверението, че срокът ще бъде спазен. Ако това не се случи фирмата ще търпи сериозни санкции.
Ремонтът на втория етап струва на общината 710 хил. лв. "Бяхме предвидили 950 хил. лв. за обекта. Средства, които са спестени, заради конкуренцията, която имаше на конкурса ги насочваме към изграждане на поливна система", посочи Фандъкова. Тя обясни, че за разлика от тревите в другите европейски столици, в нашата те пожълтявали именно защото нямало поливни системи. Общината вече е направила такива на много места в парковете, обясни тя.
След ремонта в Южния парк ще има изцяло реконструирана тоалетна. Старата тоалетна е съборена и започва изграждането на новата. Тоалетната ще струва на общината 90 000 лв., а в нея ще има и помещение за майки с малки бебета, където ще могат да им сменят памперсите, например. Общината има проект и за други две тоалетни, но в Борисовата градина, прави се и проект за изоставена тоалетна в района на болница "Пирогов". Най – вероятно обаче, софиянци, които искат да ползват тоалетната в парковете трябва да плащат за това – колко, засега не се знае.
Консултант на проекта е Магда Карлова - проектантът, който е правил парка навремето. В Южния парк ще бъдат подменени изцяло настилките и на осветление. Изпълнителите са уверили Йорданка Фандъкова, че над 70% от осветлението е изпълнено в подземната му част. Осветителните тела ще бъдат поставени на по-късен етап.
За сигурността в парка ще се грижи един полицейски пост, а в Борисовата градина има два полицейски патрула, които обикалят по основните алеи. Надеждата на Фандъкова е, че за да се осигури по – голяма сигурност на хората ще помогне и видеонаблюдението, което в момента се изгражда. До септември пък е срокът за подготвянето на проект за реконструкция на Борисовата градина. Първият етап от него е изграждането на осветление на централната алея и някои от страничните алеи в парка.


 


Тагове: парк, ремонт
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg