EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Южна Корея иска българско мляко & сирене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южна Корея иска българско мляко & сирене

mail12:40 | 15.05.2015прегледи 2389 коментарикоментари 0


Южна Корея се интересува от производството на българско кисело мляко и сирене. Това стана ясно от срещата на изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева в Сеул с един от най-големите бизнесмени в корейската република Чой Канг-Йонг, президент на CY Group.
Според Чой Канг-Йонг нашите продукти са качествени с добър вкус и се търсят, но вносът е много малък. Корейците знаят, че българското кисело мляко и сирена са най-добрите в света. В момента обаче са изместени от пазара от гръцко кисело мляко и фета сирене, които се рекламират на пазара като най-добрите и единствени. Това потвърдиха и братята Михаил и Филип Ашминови, които държат популярния български ресторант „Зелен“ в Сеул. Михаил е най-известният майстор-готвач в Южна Корея в момента и е телевизионна звезда, която снимат в различни предавания и шоу програми.
Друг потенциал, който вижда Чой Канг-Йонг е производството на розово масло. Той подчерта, че има корейски интерес от закупуването и изграждането на нови масиви с розови насаждения в България. Маслото и розовите продукти са популярни сред населението на азиатската страна. Вносът на български вина също е потенциален за засилването на търговските отношения.

Тези срещи са в рамките на продължаващото посещение на президента Росен Плевнелиев в Южна Корея. Днес той отктри в Сеул българо-корейски бизнес форум.
Държавният глава подчерта, че България е в центъра на нов развиващ се пазар – 11 страни със 75 милиона души население и е държавата с най-ниско данъчно бреме за бизнеса в Европа. Можем да предложим индустриални зони, целогодишен туризъм и добро качество на живот и гостоприемство.
„През 2014 г. обемът на двустранната търговия възлиза на близо 205 млн. долара, което е далеч от потенциала на двете страни“, отбеляза президентът Плевнелиев. Според държавния глава, България и Южна Корея имат нужда да намерят пътища за увеличаване на икономическия обмен, включително възможностите, които произтичат от приемането на Споразумението за свободна търговия ЕС-Република Корея.
„България се модернизира – разширяваме метрото на столицата, удължаваме магистралите. Едно от най-големите летища в света е почти до българската граница и ще бъде свързано с високоскоростна жп линия. Пазарите в региона могат да бъдат достигнати за часове“, посочи в словото си пред бизнеса Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че страната ни има най-чистата екологична среда за производство на селскостопанска продукция, което е допълнително предимство за българската земеделска продукция в Азия, а с усвояването на европейските фондове българското земеделие има огромен потенциал.
В областта на информационните и комуникационните технологии президентът подчерта традициите на страната ни в производството на високотехнологични продукти. „Днес страната ни възвръща репутацията си на лидер в областта. Браншът у нас бележи 10% средногодишен растеж“, категоричен беше българският държавен глава.

Източник: ИАНМСП, president.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg