EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Югозападът ни по-богат от 74 региони в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Югозападът ни по-богат от 74 региони в ЕС

mail06:40 | 02.02.2015прегледи 2653 коментарикоментари 0


Югозападният регион е най-динамично развиващият се в страната, стана ясно по време на организираната от Пощенска банка конференция в подкрепа на местния бизнес в Дупница. Като специален гост-лектор на конференцията, Лъчезар Богданов от Industry Watch направи преглед на ключовите индикатори за българската икономика и развитията във водещите сектори и акцентира върху показателите за динамиката на индустриите, заетостта и инвестициите в Дупница и региона.
„Положителен знак за региона е нарастването на оборотите на фирмите за периода 2009 – 2014 г., като отбелязаният ръст е в размер на 31%. Югозападен регион е по-динамично развиващ се и по-богат от над 74 подобни региони в страни като Испания, Италия, Португалия и дори доста от страните в Източна Европа. Това сравнение ни дава представа, че не сме, както се твърди, най-бедните в Европа“, допълни Лъчезар Богданов.

Според данни на НСИ в град Дупница работят над 40% от наетите, като в област Кюстендил те са над 30 хиляди или 1.4% от общата заетост в страната, а в област Благоевград – над 88 хиляди или 3.9% от всички работни позиции в страната. Областта заема водещи позиции в няколко индустриални производства, сред които обработка на кожи и производство на кожени изделия, производство на електрически съоръжения, ремонт и инсталиране на машини и оборудване. През последните години се наблюдава положителна тенденция за нарастване на инвестиционната активност в областта, която достига 165 млн. лв. през 2014 г., но въпреки това остава все още под върховите равнища от 2008 г.
„В национален план е отбелязан ръст на новоотпуснатите жилищни и бизнес кредити – с 8-9% средногодишно към ноември, докато при новите потребителски кредити се наблюдава леко свиване на пазара. Спадът на цените на петрола ще доведе до спестяване на около 1.3% от домакинските бюджети – средства, които могат да бъдат похарчени за друго, спестени или инвестирани”, заяви още икономистът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg