EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Юбилейна олимпиада по български език в Молдова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юбилейна олимпиада по български език в Молдова

mail15:45 | 16.04.2019прегледи 599 коментарикоментари 0


Юбилейна 30-а републиканска олимпиада по български език бе проведена в столицата на Молдова през почивните дни. 

В състезанието взеха участие 60 ученици от български произход (9-12 клас), представящи Тараклийски, Кантемирски и Леовски район, Гагаузия и Приднестровието. Олимпиадата се проведе в два тура - устен и писмен, като събраните точки определиха победителите. Организаторите - началникът на управление в молдовското Министерство на просветата Надежда Димитрова, председателят на комисията по оценяване д-р доц. Елена Рацеева, делегираният представител на българското Министерство на образованието в Тараклийски район Мария Делибалтова, отбелязаха голямата подкрепа на посолството на България в Кишинев и лично на съветника по въпросите на културата, образованието и печата Георги Йовков.

За церемонията по награждаването дойдоха представители на Министерството на образованието на България и университета "Ангел Кънчев" в град Русе, както и изпълнителният директор на Асоциацията "Докъсни дъгата" Денислава Ангелова, която връчи на участниците и учителите раници с помагала по родознание. За най-добрите в познанията по български език ученици, председателят на Научното дружество на българистите в Молдова проф. Николай Червенков за 23-ти пореден път връчи парична награда, учредена лично от него.

Директорът на фондация "Български дух" Олег Косих, връчвайки 16 подаръчни комплекта, осигурени от предприемача Юрий Попов и фирмата "Acvilin Grup", се обърна към учениците. 

"Знанията са единственият ви капитал. Това е единственото нещо, което никой не може да ви го вземе. Парите, съпругата, държавата, дори свободата - може, но знанията винаги остават с вас. Българите в Молдова са 2%. Това означава, че не можем да надвием със сила, а само с акъла си. Това е пътят - да сме най-добри във всяко едно отношение и общността на бесарабските българи тук не само да се запазва, а и динамично да се развива", изтъкна Косих. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg