EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Щетите от сивите имотни сделки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щетите от сивите имотни сделки

mail15:00 | 20.12.2012прегледи 958 коментарикоментари 0


Близо 700 млн. лв. /675 млн. лв./ са недекларираните приходи от дейността на брокери и агенти по покупко-продажба на имоти за периода от 2007 г. до 2010 г., това води до невнасяне в хазната на данъци и здравни осигуровки в размер на 122 млн. лв. за този период. Това каза на пресконференция днес Николай Петков - директор на дирекцията "Управление на риска" в НАП.От приходната агенция изчисляват, че за 2011 г. укритите приходи са 103 млн. лв., от което щетата за държавния бюджет е около 19-20 млн. лв., а за 2012 г. недекларираните приходи от дейността на брокери се очаква да са 86 млн. лв., а загубите за бюджета съответно 16-17 млн. лева. Относителният дял на укритите приходи се запазва около 18 процента, посочи Петков.
Катя Цветанова от НАП представи изводите от анализ, според който спадът в оборотите на пазара на недвижими имоти не води до намаляване на укритите приходи, а напротив - увеличава се рискът от укриване на доход и относителният дял на сивия сектор в този бранш се увеличава. Голям е и рискът от укриване на приходи при упражняващите професията брокер - близо осем от всеки десет брокери не декларират всички свои приходи от осъществени сделки по продажби или отдаване под наем на имоти, смятат от НАП. Според анализа в изследвания период от 2007 до 2010 г. на пазара действат между 2700 и 3200 агенции за недвижими имоти, но има и нелегитимни посредници, чийто брой нараства от 800 през 2007 г. до над 1100 през 2010 г., а относителният им дял се увеличава от 23 до 31 процента.
За да противодейства на тези тенденции, от началото на следващата година НАП започва ревизии и проверки на дейността на посредниците на пазара на недвижими имоти. Паралелно с това обаче ще осъществим и комуникационна кампания – разпространяване на брошури с данни за ефекта от укриване на доходи до нотариални кантори и до сайтове за публикуване на обяви за продажби, обяви Росен Бъчваров, директор "Комуникации" в НАП. НАП ще изиска и поместването на на информация на сайтовете за обяви за дължимите данъци при покупко-продажба на имоти. Необходимо е да се приеме закон за регламентирането на дейността на брокерите, заявиха от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Лъчезар Искров - заместник-председател на сдружението, посочи, че са много малко професиите, и то боравещи с крупни финансови средства, които нямат регламент и при които не са разписани минимални изисквания за упражняване на дейността. Приемането на закон ще предпази най-вече потребителите от измами при тази толкова важна за всеки човек сделка като покупката на имот, добави Искров.БТА

 


Тагове: сделки, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg