EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Щети от ментета: ЕС - 163 млрд.лв., България – 748 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Щети от ментета: ЕС - 163 млрд.лв., България – 748 млн.лв.

mail06:20 | 07.12.2016прегледи 2113 коментарикоментари 0


С наближаването на коледните празници милиони потребители от всички 28 държави от ЕС купуват коледни подаръци за своите роднини и приятели. Но отрицателното икономическо въздействие от фалшифицирането и пиратството се проявява през цялата година.

Въз основа на поредица проучвания, проведени от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) чрез Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост, е направена оценката, че в резултат на наличието на фалшифицирани стоки на пазара в девет сектора ежегодно се реализират загуби в размер на повече от 94 млрд. лв. или 7,4 % от всички продажби. Наред с това всяка година се реализират допълнителни загуби в размер на 69 млрд. лв. за цялата икономика на ЕС в резултат на непреките последици от фалшифицирането и пиратството в тези сектори, тъй като производителите купуват по-малко стоки и услуги от доставчиците, което причинява верижни последици в други области.

Деветте засегнати сектора са, както следва: козметични продукти и продукти за лична хигиена, облекло, обувки и аксесоари, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, музикални записи, спиртни напитки и вино, и фармацевтични продукти.

Тези нереализирани продажби се изразяват в почти 500 000 работни места, които са пряко изгубени или не са разкрити във всички посочени сектори в ЕС, тъй като законните производители, а в някои случаи и дистрибуторите на съответните продукти наемат по-малко работници, отколкото биха наели при липса на фалшифициране и пиратство.

Като се отчете и верижният ефект от фалшифицираните стоки върху други сектори, още 290 000 работни места са изгубени в други сегменти от икономиката на ЕС.

Проучванията са проведени между март 2015 г. и септември 2016 г. от EUIPO, с цел да се получи по-пълна информация за икономическата цена на фалшифицирането и пиратството в ЕС.

Поредицата проучвания проследява и въздействията на фалшифицираните продукти върху публичните финанси. Общите годишни загуби на държавни приходи, произтичащи от фалшифицирането и пиратството в тези девет сектора, се оценяват на 28 млрд. лв., което включва несъбран данък върху доходите, ДДС и акцизи.

Изпълнителният директор на EUIPO Антонио Кампинос заяви:

„Надяваме се, че резултатите от проведената от нас поредица проучвания ще помогнат на потребителите да правят по-информиран избор. Това е още по-важно през това време на годината, когато потребителите и гражданите правят своите коледни покупки и избират подаръци за своите близки. Нашите дейности по докладване и анализ разкриват икономическите въздействия на фалшифицирането и пиратството върху продажбите и работните места. Ситуацията варира в отделните държави членки, но цялостната картина, която се очертава въз основа на резултатите от поредицата проучвания, е много ясна: фалшифицирането и пиратството оказват отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС и нейния капацитет за създаване на работни места.“

България: според направените оценки годишните загуби в резултат на фалшифициране на продукти възлизат на повече от 748 млн. лв., като преките загуби в разглежданите сектори са повече от 624 млн. лв., което се равнява на 16,8% от продажбите в тези сектори. На пазара на труда тези цифри се изразяват в 23 400 изгубени работни места, от които 20 100 работни места са пряко изгубени в разглежданите сектори.

България е страната, която е относително най-тежко засегната от загубите на продажби в резултат на фалшифициране (стойността на този показател за страната надхвърля повече от двойно средната за ЕС) и се нарежда на четвърто място по броя на изгубените работни места. Продажбите на лекарства са най-тежко засегнатият сектор в сравнение със средните стойности за ЕС, като изгубените продажби в сектора възлизат на 17,6% от законните продажби, стойност, която надхвърля четирикратно средната за ЕС. В абсолютно изражение производството на фармацевтични продукти е секторът с най-големи нереализирани продажби поради фалшифициране в страната, като на този сектор се падат половината от нереализираните продажби във всички разглеждани сектори. Производството на вино и спиртни напитки е най-тежко засегнатият сектор в сравнение със средните стойности за ЕС по отношение на изгубените работни места и се нарежда на трето място с повече от 10 % от общия брой изгубени работни места в ЕС в резултат на фалшифицирането на продукти в този сектор на територията на България.

Изпълнението на поредицата проучвания ще продължи през цялата 2017 г. с публикуване на доклади за икономическите последствия от фалшифицирането и пиратството в секторите на производството на смартфони и пестициди, както и в други икономически сектори, за които се смята, че са уязвими по отношение на нарушения на правата върху интелектуална собственост.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тагове: щети, ментета
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg