EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще спре ли Кремиковци днес?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще спре ли Кремиковци днес?

mail14:49 | 14.05.2009прегледи 1447 коментарикоментари 0


kr1Доставките на газ за металургичния комбинат „Кремиковци" трябва да спрат днес в 14 часа. Единствената възможност това да не се случи е да бъде подписан договор за производство на кокс, който да осигури средства за синьото гориво, подавано от „Булгаргаз". Работниците обаче се заканиха да излязат час по-рано пред комбината и така да попречат на спирането на газа, припомня Dariknews.bg
Очаква се днес представители на облигационерите да посетят комбината и в близките дни да предложат план за оздравяването му. Въпреки това от „Булгаргаз" са категорични, че поредна отсрочка за спирането на доставките на газ няма да правят.
Към момента няма подписан договор, който да гарантира натоварването на коксохимическите мощности в „Кремиковци”. Преговорите продължават. Това каза за “Фокус” синдикът на комбината Цветан Банков. "И в момента водим преговори, и то - не с „Булгаргаз”. Не мога да прогнозирам какъв ще бъде резултатът. Дори да се сключат някакви договори, те трябва да бъдат реалистични, изпълними и отговарящи на интересите и на двете страни”, обясни синдикът.
Ако се преустанови подаването на природния газ днес, безвъзвратно ще бъде унищожено коксохимическото производство. То не може да бъде повторно възстановено. Няма технологична възможност да бъде възстановено, след като веднъж е извадено от експлоатация. Това е технологичен проблем, а не въпрос на състояние или на добра воля. Практически изваждането на батериите от експлоатацията води до тяхното унищожаване, каза Банков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg