EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще се обедини ли енергийният пазар на ЦИЕ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще се обедини ли енергийният пазар на ЦИЕ?

mail16:05 | 20.11.2018прегледи 683 коментарикоментари 0


Интеграцията на енергийните пазари и енергийната сигурност на Централна и Югоизточна Европа (ЦИЕ) са вече част от политическия дневен ред на ЕС. Геостратегическата позиция на региона е ключова за осигуряване на достъпа до алтернативни газови доставки от района на Каспийско море и Близкия изток. Държавите от ЦИЕ постигнаха значителни резултати при осигуряване на по-добра, енергийна, инфраструктурна свързаност и синхронизиране на електроенергийните пазари с Европейската континентална мрежа. Благодарение на либерализацията на пазара и подобрената правна рамка, трансграничната енергийна търговия в региона расте с бързи темпове.

Това са основните заключения на третия Централноевропейски ден на енергетиката, състоял се в Брюксел. Конференцията беше организирана от Централноевропейските енергийни партньори (CEEP), асоциация на големите електроенергийни и газови компании в ЦИЕ, съвместно с Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия с подкрепата на Международния Вишеградски фонд и под егидата на словашкия президент на Вишеградската група. Третото издание на събитието бе подготвено със съдействието на Център за изследване на демокрацията и партньори от Република Чехия, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Хърватия.

Събитието беше открито от Вицепрезидента на ЕК по въпросите на ЕС, Марош Шефчович, който посочи, че сега е по-ясно от всякога, че единен добре интегриран енергиен пазар е предпоставка за изграждането на устойчива в бъдещето ниско въглеродна икономика в Европа. Това е и възможност за справяне с предизвикателствата на 21-ви век; най-вече климатичните промени, замърсяването и модернизацията на икономиката. Никоя държава-членка на ЕС нито от Източна, нито от Западна Европa не е в състояние да се справи сама с тези проблеми. Поради това по-ефективното регионално сътрудничество е от ключова необходимост.

    Мартин Владимиров, анализатор в икономическата програма на ЦИД представи анализ на тема Предизвикателствата пред сътрудничеството в газовия сектор на Югоизточна Европа.  Според изследването, държавите от региона трябва да инвестират в енергийни проекти, които реално подобряват енергийната сигурност и увеличават търговската ликвидност, и които са базирани на ясни и прозрачни критерии за икономическа и стратегическа целесъобразност. Държавите трябва да работят и за пълното хармонизиране на националното с европейското енергийно законодателство, което да отключи по-нататъшното либерализиране на газовите и електроенергийни пазари.

Имайки  предвид, че държавите в Централна Европа вече са изградили високо ниво на енергийна свързаност и интеграция, Председателят на съвета на директорите на CEEP, Лешчек Йесиен, подчерта значението на сътрудничеството в електроенергийния сектор, като даде за пример Регионалните координатори за сигурност (Regional Security Coordinators). “Регионалното сътрудничество трябва да следва вертикална логика. В това отношение подкрепата и координацията на ЕС играят ключова роля. От друга страна, гъвкавостта остава ключов фактор за подобряването на сътрудничеството, тъй като административно-наложените задължения и мерки няма да гарантират желания резултат.”

Участниците, между които бяха бизнес лидери и експерти от региона,  разискваха различни аспекти и обхвати на регионалното, енергийно сътрудничество. Дискусията се  разви около правилното управление на енергийните потоци, нуждата от точна институционална рамка, делимитирането на офериращите зони и по-добра координация на трансграничната търговия. Участниците дадоха принципно съгласие, че постигането на най-ефективното решение на проблемите, свързани с преноса и доставката на електроенергия и природен газ е възможно само на регионално ниво.

Дневният ред за регионално сътрудничество в Централна Европа става все по-амбициозен. На първо място, съществува силен фокус върху газовата инфраструктура за гарантиране сигурността на доставките. В момента все по-важна цел е правилното управление на електроенергийните потоци, разработването на умни решения и иновации, които да подкрепят разходно-ефективен преход в региона” подчерта Йежи Бузек, депутат от Европейския парламент и Председател на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика .

“Регионалното сътрудничество е ключов елемент на енергийната политика на Европа и неизменен стълб в създаването на истински вътрешно-европейски енергиен пазар. Благодарение на регионалното сътрудничество, чрез Механизма за свързаност на Европа (CEF), държавите от Централна Европа подобряват енергийната си свързаност и функционалната устойчивост на някои пазари. Всеобхватните проекти и инициативи в региона са не само от полза за държавите от Централна Европа, но и за целия енергиен пазар на ЕС” коментира Доминик Ристори, Генерален директор на Главна дирекция Енергетика в Европейската комисия (ЕК).

Същевременно с това все още се налице определени предизвикателства пред диверсификацията и интеграцията на газовите пазари, които са свързани с доминиращата роля на Русия, като основен доставчик на газ за Югоизточна Европа, както и приоритизирането от правителствата в региона на мащабни енергийни проекти, в които Газпром има водеща роля. Страните се надяват  по този начин да договорят по-високи такси за пренос и да се превърнат в основен дистрибутор на руски газ в Европа, дори това да е за сметка на тяхната енергийна сигурност. Все пак, усилията на Европейската комисия да интегрира Югоизточна Европа в европейския единен енергиен пазар започнаха да дават резултат. Така например бяха либерализирани трансграничните връзки по протежението на Трансбалканския газопровод, който преди беше запазен за ползване единствено от Газпром. Работи се и по ключовите интерконектори между Гърция и България и България и Сърбия, които ще осъществят навлизането на алтернативни газови доставки в Югоизточна Европа. От ключово значение е и развитието на добива на румънски газ в Черно море и изграждането на липсващата преносна инфраструктура в Румъния и Унгария чрез проекта БРУА, който да върже ликвидните търговски хъбове в Централна Европа с Балканския регион – все още енергийния остров на Европа.

          


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150