EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще пусне ли Дания "Северен поток" 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще пусне ли Дания "Северен поток" 2

mail18:35 | 07.10.2019прегледи 616 коментарикоментари 0


Сроковете, в които Дания трябваше да издаде разрешително за изграждането на тръбопровода „Северен поток – 2” през нейни териториални води „фактически приключиха”, признава в интервю за „Business FM” руският министър на енергетиката Александър Новак.

Все още съществуват шансове то да бъде получено, но ако това не стане, строителството по другия маршрут ще удължи реализацията на проекта с месеци и тръбопроводът няма да бъде приключен до 2020 г.

Според Новак, Дания все пак би могла да даде разрешение, тъй като „няма никакви противоречия и никакви проблеми”, които да допуснат отказ.

По-рано в. „Известия” съобщи, че Дания е решила всички политически въпроси, свързани с газопровода. Източник на изданието е заявил, че е останало да бъдат решени единствено административните въпроси.

Председателят на съвета на директорите на „Газпром” Виктор Зубков сподели, че ако Дания все пак откаже да издаде разрешително, изграждането на трасето ще се забави и ще струва по-скъпо, но кралството няма да може да спре проекта. На свой ред генералният директор на „Wintershall Dea” Марио Мерен изрази надежда, че страната ще спазва европейските правила и няма да откаже да издаде разрешение.

Към момента тръбополагащият кораб „Солитер” почти е достигнал териториалните води на Дания. Завършени са 83 % от изграждането на „Северен поток – 2”.

„Северен поток-2“ предизвика множество опасения от политически характер. Балтийските страни, Полша и САЩ предупредиха Европейския съюз за опасна зависимост от руския газ. Политическият фактор изигра значителна роля в позицията на Дания, през чиито териториални води трябваше да премине газопроводът.

В началото на лятото бившият канцлер на Германия и председател на Съвета на директорите на компанията Nord Stream 2 AG Герхард Шрьодер открито заяви, че изграждането на газопровода се бави поради натиска на САЩ върху Копенхаген. Така Дания се превърна в единствената страна, която не е дала разрешение за полагането на тръбите за „Северен поток-2“. Тръбопроводът обаче вече е готов на 80% и строителството върви по график. В същото време Копенхаген вече няма политически възражения.

Експертите изтъкват екологичните съображения, както и спирането на производството в най-голямото находище в Дания като допълнителен аргумент в полза на одобрението за дейностите на Nord Stream 2. Последното принуди страната да се замисли за доставки на норвежки или руски природен газ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg