EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще напусне ли "Лукойл" България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще напусне ли "Лукойл" България?

mail15:00 | 31.07.2011прегледи 2754 коментарикоментари 0


През октомври 1999 година правителството на СДС сключи най-значимата приватизационна сделка в България до онзи момент, като продаде на “Лукойл петрол”, дъщерно дружество на “Лукойл Европа” 58% от капитала на Нефтохим. Цената на сделката по договор е 101 млн. долара, от които в държавния бюджет реално ще влязат 81 млн. долара. Държавният контрол над рафинерията е гарантиран чрез т.нар. златна акция /или “блокираща квота” в корпоративно управление/, която е равносилна на пакет от 34% (тоест над една трета) от капитала.
Кризата с „Лукойл”, на която сме свидетели, поставя два въпроса. На какво ниво в „Лукойл” са си позволили неспазване на българските закони? – На ниво местен управляващ - Валентин Златев - или на ниво Москва. Според мнозина арогантността идва от местния клон на компанията.
Вторият въпрос е може ли в подобна ситуация държавата да върне собствеността си над рафинерията, като открие текущи нарушения на приватизационния договор.  По-долу публикуваме  договора, който може да бъде намерен и на сайта на Агенция за приватизация.

Договор за ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА "НЕФТОХИМ" АД, БУРГАС
Агенцията за приватизация съобщава, че на 12 октомври 1999 г. беше подписан договорът за продажба на 58% от акциите на "Нефтохим" АД, гр. Бургас между г-н Захари Желязков-Изпълнителен директор на Агенция за приватизация и г-н Валентин Златев, Председател на съвета на директорите на "Лукойл Петрол" АД, гр. София.

I. ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ - ХРОНОЛОГИЯ
1. С Решение на Министерски съвет № 405/16.04.1997 г. "Нефтохим" АД е включен в списъка на държавните предприятия по чл.2, ал.10 от ЗППДОП, при приватизацията на които не се допуска плащане с непарични платежни средства.
2. След одобрение от Министерски съвет, съгласно чл.3, т.3 от ЗППДОП с Решение № 508/22.04.1997г. на Агенцията за приватизация е открита процедура за приватизация на до 75% от капитала на "Нефтохим" АД.
3. Дружеството е включено в списъка на големите държавни предприятия, които ще се приватизират с помощта на приватизационни посредници, финансирани по линията на програмата ФАР. С Решение № 667/15.01.1998 г. на Агенцията за приватизация е упълномощен консорциума Arthur Andersen/CAIB да подготви сделката до етап сключване на договор за приватизация.
4. С Решение № 938-П/17.03.1999 г. на Агенцията за приватизация е определен метод за продажба чрез "преговори с потенциални купувачи" на пакет от 7 856 531 акции, представляващи 58% от капитала на "Нефтохим" АД със срок за подаване на оферти 07.06.1999 г.
5. С Решение на Народното събрание от 28.11.1997 г., (обн. - ДВ, бр.116 от 1997 г.), бе приета Програмата за приватизация на държавни предприятия през 1998 г. Като Приложение №4 към раздел V от нея е даден Списък на предприятията, решенията и/или договорите за приватизиране на които ще се одобряват от Министерския съвет. В този списък "Нефтохим" АД, гр. Бургас фигурира под № 5 на раздела "Химическа и нефтопреработваща промишленост".
6. Приватизационният договор е одобрен от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация с решение, прието с Протокол № 32 от 8 октомври 1999 год.
7. Приватизационният договор е одобрен от Министерския съвет на Република България на 11 октомври 1999 г.
II.ИНФОРМАЦИЯ ЗА "НЕФТОХИМ" АД, ГР. БУРГАС
1. ИСТОРИЯ НА ДРУЖЕСТВОТО
През 1958 г. Министерството на тежката промишленост, БАН и Държавната планова комисия вземат решение за построяване на комбината. С Постановление на Министерски съвет № 1340/1959 г. е одобрена площадка за строителството на завода. "Нефтохимически комбинат - Бургас" започва да функционира през 1963 г.
Между 1960г. и 1970г. се осъществява строителството и въвеждането на основните инсталации за производство на химически продукти.
С Разпореждане на Министерски съвет №613/23.12.1971г. от 01.01.1972 г. се образува ДСО "Нефтохим".
С Разпореждане на Министерски съвет №414/18.12.1975 г. ДСО " Нефтохим" се реорганизира в СК "Нефтохим" - Бургас.
С Решение на Министерски съвет №30 от 24.02.1989 е създадена фирма "Нефтохим" със седалище гр. Бургас.
2. ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ
"Нефтохим" АД е разположен близо до гр. Бургас. Основната работна площадка заема площ от 8,3 кв. км. В капитала на дружеството са включени и три продуктопровода и седем депа/терминали, съставляващи мрежа за пренос и разпределяне на продукцията във вътрешността на страната. Предприятието ползва и пристанищен терминал в Росенец за внос на суровини и износ на готови продукти. "Нефтохим" АД преработва нефт, произвежда нефтопродукти, полимери, осъществява научноизследователска, проектантска, инженерингова, външно и вътрешнотърговска дейност в областта на нефтопреработването, органичен синтез, синтетични влакна, полимерни материали и др.
Дружеството е единствената действаща рафинерия в България.
3. КАПИТАЛ
Капиталът на дружеството е в размер на 13 545 743 000 неденоминиранилв.
• 75 на сто от капитала на дружеството (10 219 611 броя акции) е собственост на българската държава,
• останалите 25 % от капитала (3 326 132 броя акции) са раздържавени чрез масова приватизация.

III. ПАРАМЕТРИ НА ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ДОГОВОР
1. Предмет на договора - продажбата на 7 856 531 (седем милиона осемстотин петдесет и шест хиляди петстотин тридесет и един) броя безналични поименни акции с номинална стойност 1000 (хиляда) стари лева всяка от тях, представляващи към деня на подписване на настоящия договор 58% (петдесет и осем процента) от капитала на Дружеството.
2. Цена и начин на плащане:
Цената на 58% от капитала на дружеството е 101 000 000 (сто и един милиона) щатски долара.
Схема на плащане:
Първо плащане в размер на 31 000 000 (тридесет и един милиона) щатски долара по сметка на Агенцията за приватизация;
Второ плащане:
В срок от десет дни след извършването на първото плащане - 70 000 000 (седемдесет милиона) щатски долара, както следва:
а) 50 000 000 (петдесет милиона) щатски долара, чрез банков превод по сметка на Агенцията за приватизация;
б) 20 000 000 (двадесет милиона) щатски долара по сметка в банка, съгласувана между страните ("Доверителна сметка"). Сметката е за покриване на скритите задължения на дружеството към държавата и загуби в междинния период.
3. Условия за прехвърляне на акциите
- плащане на цялата покупна цена
- представяне срок от 10 дни от извършване на първото плащане на следните споразумения:
• за уреждане на задълженията на Дружеството към Министерството на финансите, възникнали към бившия ДФРР,
• за уреждане на задълженията на Дружеството, произтичащи от дължими, но неплатени данъци и митнически сборове към държавния и общински бюджети, и
• Договор за поръчителство в размер на 300 000 000 (триста милиона) щатски долара между ПРОДАВАЧА и ЛУКОЙЛ ЕВРОПА Б.В. Холандия за обезпечаване изпълнението на задълженията по заплащане на неустойки по този Договор от страна на КУПУВАЧА.
• АП ще съдейства на Купувача за отписване на задълженията на дружеството по ЗУНК по предвидения в Закона ред.

4. Обслужване на задълженията на Дружеството:
След избирането на негови представители в съвета на директорите (което да бъде осъществено не по-късно от 31.12.1999 год.) Купувачът се задължава да осигури обслужването на всички изискуеми задължения на дружеството към неговите кредитори, съществуващи към момента на подписване на договора, както следва:
• задълженията към доставчици.
• задълженията към Министерството на финансите, възникнали към бившия ДФРР, за срок от 15 (петнадесет) години от Датата на подписване на настоящия Договор с петгодишен гратисен период;
• задълженията, произтичащи от дължими, но неплатени данъци и митнически сборове към държавния и общински бюджети;
• задълженията към Националния осигурителен институт в срок от девет месеца от Датата на подписване на Договора.
• задълженията на Дружеството към кредиторите - търговски банки.

5. Златна акция
Държавата запазва "Златна акция" в капитала на "Нефтохим" АД, гр. Бургас, която и дава право на решаващ глас при вземането на решения относно:
- решение за изменение на Устава, предвиждащо промяна на седалището и адреса на управление на Дружеството.
- преобразуването на дружеството в друг вид Дружество, за вливане в друго, за разделяне на други дружества или за участие в образуването на ново дружество чрез сливане, или прекратяване на Дружеството чрез ликвидация;
- решение за прекратяване или съществено намаляване на преработката на нефт или производството на горива;
- решения за предоставяне на достъп до пристанищните съоръжения и продуктопроводи на дружеството.
6. Задължения на Купувача по договора:
- за срок от пет години от подписването на Договора да не извършва или да не допуска да бъде извършена промяна на основния предмет на дейност на Дружеството, като това по никакъв начин не отменя правата по Държавната акция с особени права;
- за срок от пет години от датата на придобиване на правото на собственост върху акциите да не прехвърля продаваните акции, както да прехвърля правата и задълженията, произтичащи от договора, от датата на придобиване на правото на собственост върху тези акции, на трето лице, без предварителното писмено съгласие на продавача или друг упълномощен държавен орган съгласно българското законодателство.
- за срок от пет години да не предприема действия или да взема решения, водещи до откриване процедура за ликвидация по реда на глава ХVII от Търговския закон.
- за срок от пет години от датата на придобиване на правото на собственост върху Продаваните акции самостоятелно или заедно с другите дружества от групата на ЛУКОЙЛ да не намалява придобитото по силата на този договор 58%-но участие в капитала на ДРУЖЕСТВОТО, включително и при увеличаване на капитала на същото.
7. Инвестиции
Купувачът се задължава да направи 408 300 000 (четиристотин и осем милиона и триста хиляди) щатски долара инвестиции за периода от 2 000 до 2005 година, като Инвестиционният план обхваща следните основни задължения за инвестиции, както следва:
а) задължение за инвестиция в размер на 268 300 000 (двеста шестдесет и осем милиона и триста хиляди) щ.д., които да бъдат вложени в дейността на Дружеството и по-специално в ново оборудване за рафинерията, нови преработвателни системи, друго производствено оборудване, спомагателни дейности и капитален ремонт; и
б) задължение за извършване на инвестиция, чрез непарична вноска в капитала на Дружеството на нефтено находище, притежавано от НК"ЛУКойл" или дружеството от групата на "ЛУКОЙЛ" на стойност не по-малко от 140 000 000 (сто и четиридесет милиона) щ.д.

8. Каталитичен реформинг
Купувачът се задължава да инсталира или да осигури инсталирането в Дружеството на нова инсталация за каталитичен реформинг съобразно изикванията на Националната програма за производство на безоловни бензини, която да бъде въведена в експлоатация не по-късно от 01.01.2003 год., както и да извърши или да осигури извършването на всички други необходими инвестиции с цел Дружеството да произвежда безоловен бензин в съответствие с европейските стандарти, достатъчен да задоволи нуждите на нациноналния пазар на горива.
9. Програма за трудова заетост
За период от 3 (три) години от подписването на договора купувачът се задължава чрез акционерното си участие в Дружеството да осигури поддържането в него на годишна средносписъчна численост на персонала по трудов договор съгласно предложената от него Програма за трудова заетост, включваща запазването на минимум 8000 работни места.
10. Екология
С Решение по оценка на въздействието върху околната среда № 77 - 24 от 07.10.1999 год. на Министерството на околната среда и водите се разрешава приключване на Оценката на щетите от старите замърсявания до момента на приватизация на обект "Нефтохим" АД, гр. Бургас.
В договора са включени текстове, регламентиращи отстраняване на минали екологични щети и предоставяне на Дружеството на временни норми за спазване на изискванията по опазване на околната среда, съгласувани с Министерството на околната среда и водите.

 На снимката:

13 май 2010 година:Премиерът Борисов и президентът на "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов пускат в експлоатация инсталациите по сярно кисело алкилиране и регенерация на отработената киселина", Хидроочистката на бензин" и Хидроочостка на дизелово гориво.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158