EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще контролират и храната в училища и детски градини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще контролират и храната в училища и детски градини

mail14:00 | 10.02.2011прегледи 849 коментарикоментари 0


Българската агенция по безопасност на храните ще утвърди стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове. Това каза изпълнителният директор на новия контролен орган д-р Йордан Войнов, съобщи агенция „Фокус”. Според Войнов обикновено се прави конкурс за храните в детските градини и се избира фирмата, предложила най-ниската цена. По този начин децата са ощетени, тъй като качеството при най-ниска цена не е на достатъчно добро ниво, макар да е обезопасено, обясни Войнов.
По думите му - има наредба на Министерството на здравеопазването и в нея трябва да се включи изискването, че задължително продуктите, които се използват за хранене на децата от детските градини и ученически столове, ще бъдат по утвърдените стандарти. „Продуктите, които ядат нашите деца, трябва да са качествени”, каза Войнов. На практика новата агенция ще изисква от детските градини и училищните столове да използват само храни по стандартите. Някои от стандартите тепърва ще се разработват, като този за хляба например, посочи Войнов.
Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов връчи на церемония в хотел "Шератон" заповедите за назначение на целия ръководен състав на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Изпълнителният директор на агенцията ще бъде досегашният ръководител на НВМС д-р Йордан Войнов.
За главен секретар и главен санитарен инспектор е избран д-р Дамян Илиев - досегашен
заместник-директор на НВМС. Директор на Центъра по оценка на риска е Бойко Ликов. Заместник-директори на БАБХ са Антон Величков, Тенчо Тенев и Венцеслава Тасева.
"За първи път, откакто съм министър, се вълнувам толкова много, защото преди година и половина обещахме на българското общество и на нашите деца, че ще работим за това те да слагат на трапезата си всекидневно все по-безопасни и качествени храни.
Сега това ще бъде възможно" - с тези думи министър Найденов се обърна към присъстващите на форума за представянето на агенцията. По думите на министъра с новата структура страната ни се присъединява към голямото семейство на ЕС. По отношение на безопасността на храните, на здравеопазването на хората и животните, България отдавна е в "Шенген" и е надеждна граница на ЕС, каза Мирослав Найденов.
Според еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, който присъства на днешната церемония, днес е голям ден не само за България, но и за Европа, защото "силата на нашия пазар е силата на всяка една от държавите-членки".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg