EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ще има Република Северна Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има Република Северна Македония

mail07:55 | 13.06.2018прегледи 1558 коментарикоментари 0


Република Северна Македония за всеобща употреба, което ще се прецизира с поправка в конституцията, е договорът, постигнат между Македония и Гърция в процеса на преговорите за решаване на спора за името, предаде агенция МИА.

Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН - македонски, macedonian. Националността е македонска /граждани на Република Северна Македония/ и съответно на английски език.
С договора веднъж завинаги се потвърждават и укрепват македонската етническа и културна идентичност, македонският език, македонската националност. С него се гарантира и сигурността на страната и се дава възможност за сигурно бъдеще на гражданите й, подчерта премиерът Зоран Заев.
Договорът ще бъде представен на всички значими политически субекти в страната, ще бъде подписан от представители на двете страни, след което следва ратификацията му в Собранието.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство. Ципрас каза още, че промененото име ще бъде използвано както навън, така и вътре в страната.

Реакциите

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името, се казва в разпространена за медиите декларация на българското външно ведомство.
По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване, се казва в декларацията.
България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност, се заявява още в нея.
"МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени."

Европейският съюз и НАТО приветстваха постигнатото споразумение между Атина и Скопие за името на Македония.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина и Скопие да се прекрати дългогодишният им спор за името на Македония и тя да започне да се нарича Република Северна Македония като "проява на водачество в региона и отвъд него", предаде Асошиейтед прес.
Споразумението трябва да бъде одобрено и от депутатите и избирателите на Македония. Говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик заяви, че генералният секретар на ООН "приканва всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът".
Гутериш "се надява, че участниците в други проточили се конфликти ще се вдъхновят от това развитие и ще работят за постигане на решения чрез преговори без повече бавене", добави Дюжарик.
Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от ТАСС.
"Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнаха историческо споразумение. Решаването на спора ще се отрази благоприятно на двете страни и ще допринесе за укрепване на сигурността и повишаване на благосъстоянието в региона. САЩ са готови да поддържат това споразумение по молба и на двете страни", каза Науърт.
Албанският премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като "прогресивни лидери" и заяви, че "Балканите днес са по-добро място" благодарение на тях, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са около една четвърт от населението на Македония, което е общо 2,1 милиона души.
Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави "нашите съседи и приятели" за постигналото пробив споразумение, което по думите му ще превърне Балканите в част от "евроатлантическото семейство".


Тагове: Македония, име
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg